Implantatet som tystar tinnitus

2014-07-30 14:19  
Hälften av personerna i en försöksgrupp fick lindring i sin tinnitus med hjälp av ett implantat. Foto: University of Texas

Ett implantat som stimulerar en nerv i nacken ger hopp åt personer som lider av tinnitus. Nästa år kan tekniken nå marknaden.

Ungefär 100 000 personer i Sverige har så svåra besvär av tinnitus att deras dagliga liv påverkas. Idag finns inget bot mot de plågsamma fantomljuden.

Men amerikanska Microtransponder i Dallas, Texas, har utvecklat ett en ny behandling som kan komma att förbättra prognosen. Det är ett implantat som sänder svaga elektriska impulser till en nerv i nacken, vagusnerven. Då aktiveras ett område i hjärnan som har betydelse för hörseln. Samtidigt får personen lyssna på en ljudsekvens med toner som ligger nära tinnitusfrekvensen. Fast just den frekvensen undviks. På så vis kan hjärnan återställas och de falska ljudimpulserna försvinna.

Metoden testades först på råttor med gott resultat. I fjol gjordes en studie på tio tinnitusdrabbade personer i Belgien som behandlades två och en halv timme dagligen i 20 dagar. Hälften av dem upplevde en stor lindring i sin tinnitus. De fem som inte fick någon förbättring tog läkemedel för anda problem, vilket forskarna tror kan ha blockerat effekten av behandlingen.

Nu görs fyra nya studier i USA med totalt 30 patienter, som ska behandlas i sex veckor. Om allt går väl tror företaget att tekniken kan nå marknaden i mitten av nästa år, enligt tidsskriften New Scientist.

Botemedel saknas

• Tinnitus innebär att man hör ljud som inte har någon känd källa. Ordet kommer från latinets "tinnire" som betyder "att ringa.

• Omkring var tionde person i Sverige har erfarenhet av tinnitus. Cirka 100 000 har så svåra besvär att deras dagliga liv påverkas.

• De vanligaste orsakerna till tinnitus är bullerskador och hörselnedsättning på grund av ålder.

• Det finns inget vetenskapligt bevisat botemedel mot tinnitus.

Källa: Vårdguiden

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt