Implantat tillverkar insulinet i muskeln

2007-12-11 23:00  

Med ett konstgjort insulinproducerande organ i armen kan svårt sjuka diabetespatienter slippa sprutor i framtiden. Nu har en första del av organet börjat testas på människor.

En diabetessjuk patient i Finland har sedan några veckor tillbaka en helt ny typ av inplantat i sin underarm.

– Det är det första steget mot ett konstgjort insulinproducerande organ, säger Olle Korsgren, professor i transplantationsimmunologi vid Uppsala universitet.

Han ingår i ett nordiskt forskningssamarbete, som på sikt kan leda till att svårt sjuka diabetespatienter slipper sprutor.

Att transplantera insulinproducerande celler – langerhanska öar – är inget nytt påfund. Men hittills har öarna sprutats in i blodet. Haken är att de flesta då kapslas in i blodklumpar och dör. Det är ett allvarligt problem, eftersom det råder stor brist på donatorer.

För några år sedan började svenska läkare därför testa en ny strategi: att stoppa in de känsliga öarna i en muskel i stället. Då attackeras de inte av blodets försvarsmekanismer. Ett fåtal patienter har behandlats, däribland en flicka i Skåne, som var livshotande sjuk när hon opererades 2004. I dag har hon stabila blodsockernivåer, men måste fortfarande medicinera med insulin, enligt Olle Korsgren. Nu hoppas forskargruppen att ett konstgjort insulinproducerande organ ska bli ännu livskraftigare och producera ännu mer insulin. Då skulle de få donerade öarna kunna räcka till fler -patienter.

– Det rör sig om diabetessjuka som har så svårt att ställa in blodsockret att det är handikappande. Efter transplantationen kan de leva ett normalt liv, säger Bo Nilsson, professor i klinisk immunologi, som också ingår i forskargruppen.

Man utgår alltså fortfarande från donerade öar. Men de förpackas så att risken för avstötning minskar. Man har även utvecklat en teknik för att förse de små öarna med blod, vilket varit en svårighet med tidigare implantat.

Det nya organet ska koppla upp sig mot kroppens blodomlopp via kapillärer, som skapas på konstgjord väg. Kapillärerna växer fram med hjälp av tillväxthormoner och små polymerskelett, som utvecklats vid Ångströmlaboratoriet på Uppsala universitet. Metoden testas nu på djur.

Läkarna får däremot inte testa hela konceptet på en gång på människor. De kliniska studier som nu har inletts i Finland rör därför bara öar som preparerats med en typ av stamceller som dämpar avstötning. Inom tre till fem år ska hela organet testas på människor.

Endast för svårt sjuka

* I Sverige har omkring 350?000 personer diabetes. Cirka 50?000 av dem har typ 1-diabetes, även kallad barndiabetes, vilket innebär att de har brist på insulin. Orsaken är att produktionen av insulin har minskat eller upphört i de langerhanska cellöarna i bukspottkörteln.

* En mindre grupp av dessa patienter blir svårt sjuka, eftersom de har svårt att ställa in blodsockernivån med insulinsprutor. Det är dessa som är aktuella för transplantation i dag. Det råder dock stor brist på donatorer.

* Forskning pågår för att få stamceller att bli insulinproducerande. Om det lyckas skulle betydligt fler diabetiker kunna transplanteras och i bästa fall slippa sprutorna.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer