Ikea utvecklar vegetarisk ”köttbulle” som liknar kött

2019-05-02 11:15  

En ”köttbulle” som ser ut och smakar som kött, men är helt vegetarisk. Det tänker Ikea lansera i sina varuhus nästa år.

Vegetariska produkter som ser ut och smakar som kött är ett snabbt framväxande segment. Hamburgerkedjan Burger King har nyligen meddelat att de ska lansera en sådan köttfri burgare i samtliga 7 200 restauranger i USA senare i år. Burgarna ska levereras från Bill Gates-backade startupen Impossible Foods.

Nu meddelar den svenska möbeljätten Ikea att de är på gång med ett eget köttliknande köttfritt alternativ i alla deras varuhus i form av en ”köttfribulle”. Den ska testas i ett fåtal varuhus i början av nästa år och har planerad lansering i alla varuhus efter sommaren 2020.

– I framtiden måste vi äta mer vegetarisk mat, något annat är inte hållbart. Vi vill göra hållbar och nyttig mat enkelt, prisvärt och attraktivt utan att kompromissa med varken smak eller konsistens, säger Michael La Cour, chef för Ikea Food Services i ett pressmeddelande.

Läs mer: Burger King storsatsar på genetiskt framställda hamburgaren

När Ny Teknik ber Ikea berätta lite mer om vad den köttfria ”köttbullen” är gjord av får vi beskedet att de inte kan säga något om det ännu. De jobbar fortfarande på att utveckla bullen och slutreceptet är inte bestämt.

”Vi vet såklart på ett ungefär och när vi har en färdig produkt kommer vi att gå ut med informationen om ingredienserna” får vi till svar från Ikea Food Services.

Den nya produkten utvecklas genom ett samarbete, men med vem eller vilka är inte heller något som Ikea kan ge några fler detaljer om. Ikea har haft kontakt med lite olika producenter runt om i världen och jobbar just nu på att skapa en första version av sin nya bulle, blir svaret på den frågan.

Läs mer: Ikea satsar på grönare affärsmodell: provar uthyrning av möbler

Att Ikea gör den här satsningen just nu beror på två saker: efterfrågan från kunder som vill ha fler alternativ till kött, men också att Ikea inte ser det som hållbart att utveckla mat som utgår från kött.

Men varför ska det vegetariska alternativet se ut och smaka som kött? Enligt Ikea beror det på att det finns de som gärna vill äta hållbart, men fortfarande vill känna smaken av kött.

Ikea säljer omkring 1 miljard köttbullar om året i sina varuhus i dag. Tanken är inte att den nya produkten ska ersätta den klassiska köttbullen. Den ska i stället ses som ett komplement, och ett mer hållbart alternativ. Ikea vill ha mer växtbaserade alternativ i sitt sortiment och till 2022 är målet att 20 procent av all mat bolaget säljer ska vara växtbaserad.

Ania Obminska

Mer om: Ikea Hållbarhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer