IBM visar första kvantdatorn för kommersiellt bruk

2019-01-09 09:45  
IBM Q System One Foto: IBM

Q System One är ett helt integrerat och uppgraderbart system med en processor på 20 kvantbitar.

CES-mässan i Las Vegas är ett hav av framtidens teknik, och mellan mer hajpade områden som självkörande bilar, häftiga robotar och 5g har IBM klämt in sin nya kvantdator.

Under veckan visar IBM en demoversion av Q System One, en komplett kvantdator med en processor på 20 kvantbitar, eller qubits. En skarp version av datorn är redan i full drift i IBM:s forskningscenter i Yorktown Heights.

Det som utmärker datorn är inte nödvändigtvis kapaciteten, både IBM och konkurrenter har tillverkat kvantdatorer mer fler quibits än så. Men Q System One är ett komplett integrerat system där delarna är utbytbara och uppgraderbara. Det är ingen maskin för massmarknaden, men ett steg mot att kunna serietillverka och sälja kvantdatorer.

Läs mer: Europa får en kvantdator på 100 qubits och Chalmers bygger kretsarna

”IBM Q System One är ett stort steg mot kommersialiseringen av kvantdatorer. Det nya systemet är kritiskt för att få kvantdatorer att nå utanför forskningslabbet och i vårt arbete med att utveckla praktiskt användbara kvantapplikationer för företag och forskning”, säger Arvind Krishna som är chef över IBM Research i ett pressmeddelande.

Själva datorn ger ett slående intryck. Det är en glaskub där sidorna är ungefär 2,75 meter vardera. IBM har anlitat designbyråer som jobbat med produkter för Sonos och Honda för att utforma den, och samma företag som gjort glasdisplayen för Mona Lisa åt Louvren har tagit fram det drygt centimetertjocka borosilikatglaset som omgärdar datorn.

Det tjocka glasskalet är till för att kunna kontrollera temperaturen inuti datorn. För att kvantprocessorn ska fungera måste den jobba i en temperatur på runt 10 millikelvin, bara en hårsmån över den absolut nollpunkten.

Läs mer: Kvantblockkedja ”kan ses som en tidsmaskin”

I en intervju med Engadget säger Bob Sutor som jobbar på kvantdivisionen IBM Q Strategy att målsättningen varit att leverera ett komplett paket och att se till att kvantdatorn är så driftsäker som möjligt. Yttre påverkningar kan annars lätt orsaka störningar i kvantdatorer.

”Vi har fokuserat på chipets arkitektur och utformning. Vi har undersökt allt som gör det möjligt att utöka till fler och fler kvantbitar samtidigt som de kör effektivt med få problem”, säger han till Engadget.

Än så länge finns inga planer på att Q System One ska säljas, men IBM låter vissa partnerföretag och forskare använda deras kvantdatorer via molnet. Under CES meddelade teknikbolaget också att de kommer anlägga ett nytt center för kvantdatorforskning i Poughkeepsie norr om New York.

Simon Campanello

Mer om: Kvantdator IBM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer