I väntan på Nobelpriset prisas skrattforskarna

2009-10-05 08:01  
Dr Elena Bodnar från Chicago visar sin patenterade bh-skyddsmask för de äkta Nobelpristagarna Walfgang Ketterle, Ohran Pamuk och Paus Krugman. Foto: Alexey Eliseev/Improbable Research

En behå som kan fungera som gasmask för två, vetenskapliga bevis för att kor som har riktiga namn mjölkar bättre och varför en full ölflaska ger mindre skador än en tom. Se där tre av årets tio oädla Nobelpris.

I dag börjar den riktiga Nobelveckan då världens vetenskapsmän, författare och fredsivrare håller andan. Vilka får Nobelpriset i medicin, fysik, kemi, litteratur och fred samt riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne.

I väntant på detta var det förra veckan en alternativ prisutdelning vid det Nobelpristagartäta Harvarduniversitetet i Boston.

Då lyftes det gångna årets mest osannolika vetenskapliga forskning – improbable research - fram i ljuset.

Det är sådan forskning som först lockar till skratt och sedan eftertanke, som det står statuterna till IgNobel-priset.

Tio vetenskapliga forskningsinsatser prisades,den ena mer osannolik än den andra.

Veterinärmedicin: Catherine Douglas och Peter Rowlinson från Newcastle University, Newcastle-Upon-Tyne i Storbritannien, visar att kor som har fått riktiga namn som Blenda och Rosa mjölkar betydligt bättre än kor som bara har ett nummer.

Fysikpriset går till Katherine K. Whitcome vid University of Cincinnati, Daniel E. Lieberman från Harvard University och Liza J. Shapiro vid University of Texas för sin forskning om varför gravida kvinnor inte tippar över. Svaret är människans svankande ryggraden.

Kemi: Javier Morales, Miguel Apátiga och Victor M. Castaño vid Universidad Nacional Autónoma de México visar hur man kan framställa diamanter från tequila.

Litterturpriset går till polisen på Irland som skickat en mängd parkeringsböter till polsk invandrare. Men breven kom i retur. De var nämligen adresserade till ”Prawo Jazdy” som inte är en person utan helt enkelt polska för körkort.

Fredspriset: Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael Thali och Beat Kneubuehl vid universitetet i Bern i Schweiz har visat varför det är mindre farligt att bli slagen i huvudet med en full ölflaska än en tom.

Ekonomipriset går till direktörerna och revisorerna vid de isländska bankerna Kaupting, Landsbanki, Glitnir och den isländska riksbanken, som alla visat att små banker snabbt kan förvandlas till storbanker och tillbaka igen och att samma sak kan göras med hela landets ekonomi.

Folkhälsa:Elena N. Bodnar, Raphael C. Lee och Sandra Marijan från Chicago för att ha uppfunnit och patenterat en behå som vid fara snabbt kan förvandlas till två skyddande ansiktsmasker.US patent 7255627.

Matematikprisetgår till chefen för Zimbabwes riskbank Gideon Gono för att ge invånarna I Zimbabwe dagliga mattelektioner genom att de tvingas lära sig både mycket små och mycket stora tal. Banken trycker sedlar från motsvarande 1 dollarcent till hundra triljoner dollar (100.000.000.000.000).

Biologi: Fumiaki Taguchi, Song Guofu och Zhang Guanglei från Kitasato University Graduate School of Medical Sciences i Sagamihara, Japan, visar att köksavfall kan snabbkomposteras med hjälp av bakterier från den kinesiska jättepandans avföring.

Hittar osannolik forskning
IgNobel är en ordvits som ska uttalas Ig No Bell och syftar på det engelska ordet för oädel – ignobel.

Det är den löst sammansatta organisationen Improbable Research i Boston som står bakom priset och som också ger ut den vetenskapliga humortidningen Annals of Improbable Research.

Improbable Research har en liten redaktionell kärna och runt den cirkulerar en virtuell organisation av vetenskapare och journalister från hela världen.

Det är så Improbable Research hittar all den märkliga forskning som man publicerar i sin tidning och sitt nyhetsbrev och som mynnar ut i den årliga prisutdelningen IgNobel.

För 19:e året i rad
Spektaklet i Boston – utdelning av IgNobel-priserna samt föreläsningar av verkliga Nobelpristagare - hålls alltid strax innan Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm och övriga Nobelprisorganisationer offentliggör årets Nobelpristagare.

Så har det varit sedan 1991 då de första IgNobel-priserna delades ut.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer