I kölvattnet efter Astra Zenecas nedläggning

2013-09-20 13:05  

Efter att Astra Zeneca lagt ner i Lund och Södertälje har 69 nya bolag startats. Men bra två av dem utvecklar läkemedel. Det visar en undersökning som gjorts av Life Science Sweden.

Omkring 2000 forskare har fått se sig om efter nya jobb efter att Astra Zeneca stängt sina forskningslabb i Södertälje och Lund.

Några av dem har valt att starta eget. Enligt en kartläggning av Life Science Sweden har 69 nya företag bildats på de båda orterna.

Men bara två av dem driver, eller ska driva, egna utvecklingsprojekt inom läkemedelsutveckling visar tidningens genomgång.

Av de övriga nystartade företagen bedriver 19 kontraktsforskning, fem är verksamma inom kemi och toxikologi och fyra inom det regulatoriska och immaterialrättsliga området.

Att så få av bolagen satsar på läkemedel beror på svårigheter att hitta finansiering, säger Archim Orzechowsk, vd för företaget Northern Light Pharmaceuticals.

-Totalt behöver vi 100 miljoner kronor, men där är vi inte än. Våra avgångsvederlag från Astra Zeneca tar slut vid årsskiftet och om vi då inte har väldigt starka indikationer på att vi får in kapital kommer det att bli svårt att fortsätta, säger han till Life Science Sweden.

Det var i julas som Astra Zeneca stängde ner sina forskningslabb i Södertälje och 1400 personer tvingades lämna företaget.

Efter det har bland annat en teknikpark startats på området där nystartade företag kan hitta lokaler.

Även i Lund, där Astra Zeneca stängde sin forskningsenhet 2010, har delar av labben förvandlas till växthus för nya företag.

Hela listan över företagen som grundats av tidigare anställda på Astra Zeneca hittar du här.

Marie Alpman

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer