Hur ska julbocken i Gävle skyddas?

2014-12-02 13:44  

Vattenbegjutning och hemligt flamskyddsmedel. Metoderna för att skydda julbocken i Gävle från att brännas upp har varit många. Nu vill vi veta om du har bättre förslag.

Förra året användes ett nytt, hemligt flamskyddsmedel.

– Det är ett svensktillverkat och giftfritt medel som är en blandning av vatten och salter. Mer än så vill jag inte säga eftersom det då skulle kunna gå att skapa ett motmedel som gör att bocken går att elda, sa Maria Nässert, talesperson för Gävlebocken då.

Året dessförinnan sattes hoppet till professionella vakter och vattenbegjutning. Bockens ben sprutades med vatten för att de skulle frysa till is.

Men båda metoderna kom till korta. Förra året brann bocken den 21 december och 2012 klarade den sig nästan till lucia.

I år har en taxiväntplats tillfälligt flyttats till Slottstorget för att det ska vara mer folk i rörelse runt bocken, rapporterar Gefle Dagblad.

Men det finns säkert fler goda idéer om hur bocken kan skyddas mot elddöden. Vad är ditt bästa tips? Mejla dina förslag till mig! Eller lämna ett förslag i kommentarsfältet nedanför artikeln.

Årets Gävlebock invigdes i helgen. I skrivande stund har den ännu inte brunnit ner. Här kan du följa bocken via webbkamera.Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: Julbocken

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer