Hubbleteleskopet har gått sönder – mitt under USA:s budgetbråk

2019-01-10 17:10  

Huvudkameran på Nasas Hubbleteleskop är trasigt. Felet har uppstått mitt i USA:s myndighetskris.

Konflikten kring finansieringen av Donald Trumps mur mot Mexiko har skapat en myndighetskris i USA. I mer än två veckor har statsapparaten varit delvis nedstängd.

Felet på Hubbleteleskopet kommer därför mycket olägligt. Inte heller rymdstyrelsen Nasa fungerar som den ska, rapporterar The Independent, som skriver att flera i personalen inte kan arbeta.

Enligt Nasa slutade kameran att fungera i tisdags på grund av ett hårdvaruproblem. De tre andra instrumenten ombord på Hubble fungerar väl och fortsätter sina vetenskapliga observationer.

Kameran, som kallas för Wide Field Camera 3, installerade av astronauter 2009. Enligt Nasa är den utrustad med extra elektronik som kan fungera som backup om det behövs.

Hubbleteleskopet börjar få ålderskrämpor

För inte så länge sedan hade Hubble ett annat problem. Då var det ett gyroskop som krånglade och gjorde det svårt att rikta teleskopet åt rätt håll.

Hubble skickades upp 1990 och har besökts av astronauter för reparationer och uppgraderingar vid fem tillfällen. Teleskopet kretsar cirka 600 kilometer ovanför jorden, utanför atmosfären, och kan därför ta skarpare bilder än markbaserade teleskop.

En av de största upptäckterna från teleskopet är mätningarna av universums expansion som har gett en mer noggrann bestämning av åldern, 13,7 miljarder år. Ny Teknik har tidigare kallat teleskopet för världens mest produktiva vetenskapliga instrument.

Kanske är det inte så konstigt att teleskopet nu börjar få en del ålderskrämpor. Det har varit igång i mer än 28 år, trots att avsikten från början var 15 år, rapporterar Slash Gear. Enligt nättidningen räknar Nasa med att få fortsatta resultat från Hubble även under nästa årtionde, vid sidan av det nya rymdteleskopet James Webb, som ska skickas upp 2021.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer