Hör mumiens röst – så återskapade man talet

2020-01-29 07:40  
Foto: Leeds Museum and Galleries

Mumien dog för nära 3 000 år sedan. Nu har forskare byggt en kopia av hans röstorgan och återskapat hur den egyptiska prästen lät.

Nesyamun verkade som präst vid Tempelstaden i Karnak i Thebes mellan 1099 och 1069 f Kr där han arbetade under Ramses den XI. I dag står den mumifierade kroppen utställd på Leeds museum i Storbritannien. Nu har forskare från University of York, University of London och Royal Holloway tillsammans med museet lyckats återskapa hur prästens röst kan ha låtit.

Teamet valde ut Nesyamun för projektet ”Voices of the Past” eftersom vävnaden i hans hals och röstorgan var skapligt intakt. Halsens delar mättes upp med datortomografi vid sjukhuset i Leeds, sedan skapades en 3d-utskriven version av mumiens röstorgan.

Läs mer: ”Tuggummi” avslöjar blåögd stenålderskvinna

De kopplades till ett konstgjort struphuvud och specialhögtalare. Ljudet sägs imitera en vokal ungefär som den hade uttalats av prästen för 3 000 år sedan. Det syntetiska ljudet är långt ifrån en naturlig röst, och forskarna erkänner att träffsäkerheten inte är perfekt eftersom tungan har tappat en stor del av sin volym. Hör ljudet i klippet nedanför.

– Det här uppfinningsrika, tvärvetenskapliga samarbetet har gett oss en unik möjlighet att höra ljudet av någon som sedan länge varit död, tack vare den välbevarade vävnaden tillsammans med nya tekniska framsteg, säger professor Joann Fletcher vid the Department of Archaeology vid the University of York, på museets hemsida.

Dagens modell kan inte skapa hela ord, men nu jobbar teamet på att ta fram de beräkningsmodeller som avslöjar organens ursprungliga form. Forskarna tror att de en dag kommer att kunna imitera rösten på ett trovärdigt sätt och då återge mer realistiskt tal. Det rapporterar ABC.

Vad hade då Nesyamun själv tyckt om projektet? Inskrivet i hans kista står det faktiskt att prästen hade en önskan om att kunna tala efter sin död.

Forskarnas studie är publicerad i Scientific Reports.

John Edgren

Mer om: Mumier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer