Hon uppfann den vittrande glasurnan

2012-03-05 12:53  

Glaskonstnären Annette Krahner i Orrefors har skapat en gravurna i glas som vittrar sönder efter gravsättningen. För den bragden får hon utmärkelsen Årets kvinnliga uppfinnare.

Annette Krahner är en av de verkliga veteranerna i det småländska glasriket. Hon började redan på 60-talet, direkt efter Konstfack, som formgivare på Målerås glasbruk och han sedan vandrat runt bland flertalet av de mest kända glasbruken.

Henne signum är fantasi och färg, enkelhet och elegans.

Nu har hon skapat en nedbrytningsbar gravurna av ett patenterat glasmaterial som vittrar sönder efter efter gravsättningen.

När urnan med aska utsätts för markens fukt startar en process som bryter ned glasets grundstruktur. Det tar högst 15 år för glaset att omvandlas till grus.

Det är Svenska Uppfinnareföreningen som för sjunde året i rad delar ut priset Årets kvinnliga uppfinnare.

Förutom äran och ett diplom får pristagaren ett stipendium på 5 000 kronor som tas från Margareta Andersson-fonden, som förvaltas av Svenska Uppfinnareföreningens kvinnliga nätverk Qvinnliga Uppfinnare i Sverige.

Priset delas ut på Tekniska museet i Stockholm i morgon tisdag med början klockan 16.00.

- Alla är välkomna säger man på uppfinnareföreningen.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Glasbruk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer