Hon samlar kraft på havets botten

2007-11-27 23:00  
Karin Thomas på Ångströmlaboratoriet vill kunna utnyttja kraften som strömmar i Svenska vatten. <br/>Foto: Mikael Wallerstedt

Jakten på nya energikällor går på djupet. I Sverige finns två bolag som utvecklar kraftverk för långsamma strömmar på havets botten.

På Ångströmlaboratoriet i Uppsala står en ovanligt långsam generator. Den gör bara 10 varv per minut. Mer behövs inte. Om allt går enligt planerna ska generatorn sänkas ner i havet för att utvinna el ur de enorma krafter som döljer sig i långsamma strömmar på havets botten.

Forskarna har utvecklat en turbin med en stående axel, som redan testas och kommersialiseras för vindkraft. Nu anpassas den för vattenbruk.

– Turbinerna kan göras mindre, för energitätheten är mycket högre i vatten än i luft, säger doktoranden Karin Thomas.

Det nya kraftverket ska tas till marknaden av avknoppningsföretaget Current Power, men utveckling sker vid Ångströmlaboratoriet under ledning av professor Mats Leijon.

En av forskarnas största utmaningar är att få god verkningsgrad vid riktigt långsamma strömhastigheter. Ju långsammare, desto större marknad. Det finns många platser där vattnet strömmar i sakta mak, någon meter per sekund eller mindre.

– Vi vill kunna utnyttja strömmar i svenska vatten som är mycket långsammare än exempelvis tidvattenströmmar, säger Karin Thomas.

Minesto tar över Saabs uppfinning
I Göteborg finns ett annat litet utvecklingsbolag som siktar djupt, fast med en helt annan konstruktion. Minestos teknik Deep Green utvecklades ursprungligen på Saab.

Alla detaljer är hemliga. Men det rör sig om en turbin fäst vid en vinge som sveper över havsbotten för att öka strömningshastigheten kring turbinen.

– Det gör att vi kan bygga mindre och billigare kraftverk, säger företagets vd Anders Jansson.

Företaget fick nyligen finansiering av riskkapitalbolaget Midroc New Technology. Övriga ägare är Chalmers och Saab.

Ett 50-tal projekt
Intresset ökar för att utvinna el ur havet. Det finns mer än 50 projekt runt om i världen, de flesta på teststadiet. Majoriteten fångar vågor i stället för strömmar, ofta med bojar som guppar på havets yta. Ett exempel är Seabased, även det en avknoppning från Ångströmlaboratoriet.

Att placera kraftverken på botten är ovanligare. Fördelen är att tekniken tål stormar bättre och varken syns eller hörs.

Men utmaningarna är många. Current Power och Minesto måste visa att konstruktionerna fungerar på djupet. På sikt måste elpriset kunna konkurrera med andra alternativa energikällor.

Energijättarna tror på vågkraft

* Vattenfall planerar att bygga Sveriges första storskaliga vågkraftverk på västkusten. Tekniken, som kommer från Uppsalabolaget Seabased, fångar vågenergi med en boj på vattenytan.

* Fortum köpte nyligen in sig i finska AW-Energy som utvinner el ur vågor på havsbotten. Den patenterade tekniken heter Waveroller och testas nu i Portugal i en enhet som ger 10 kilowatt.

* Norska Hydros riskkapitalbolag har investerat i brittiska Ocean Power Delivery som utvecklat en ormlik konstruktion vid namn Pelamis. Den fångar vågenergi och testas bland annat utanför Portugals kust.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer