Hon ger hopp åt handikappade

2010-02-26 15:15  
Ylva Dalén demonstrerar sin maskin Foto: Roger Nygren

Att vara barn och inte kunna hoppa och snurra är en sorg. Dessutom leder det till sämre balans och skörare skelett. Ylva Dalén har uppfunnit maskinen som löser problemet. Nu får hon pris som årets kvinnliga uppfinnare.

Den heter Hoppolek, är röd och fin och har stora färgglada manöverknappar. Ett annat sätt att beskriva maskinen är att den ger svårt handikappade barn möjlighet att få uppleva känslan av att snurra, dansa och hoppa - samtidigt som de stärker sina muskler.

Idén till uppfinningen fick Ylva Dalén när hon arbetade som sjukgymnastför barn med svåra funktionshinder. De bröt benen, ibland bara när någon klädde på dem. Men det berodde inte på att personalen var hårdhänt, utan för att skelettet blivit så skört av att inte belastas.

- Skelettet är som musklerna, om det inte används blir det skört, säger Ylva Dalén, numera vd för företaget Jump & Joy .

Samtidigt sa barnen att de ville hoppa. Men eftersom de inte kunde göra det själva fick Ylva Dalén göra det istället.

- Så jag frågade dem om jag inte skulle göra en maskin så att de kunde hoppa själva istället.

Hon ringde också till en tillverkare, som sa åt henne att sluta prata.

” Det du talar om är en uppfinning, ring till en innovationsrådgivare istället”.

Och på den vägen är det. Ylva är doktorand vid Karolinska Institutet och forskar på benskörhet hos cp-skadade. År 2007 startade hon företaget Jump&Joy runt maskinen Hoppolek som stärker skelettet genom stötande belastning underifrån.

I veckan fick maskinen sin CE-märkning, det vill säga blev godkänt som en medicinteknisk produkt. Det gör att förskolan i Solna som väntat på maskinen sedan i juni nu får sitt exemplar. Tidigare har tre maskiner levererats till ett forskningsprojekt i Göteborg . Ett exemplar står även på Tekniska museet i Stockholm.

Men det är inte bara barn blir svaga i benen av att röra sig för lite. Det gäller i högsta grad även äldre personer som både får sämre balans och riskerar att drabbas av benskörhet.

- När jag gjorde en demonstration nyligen var det en äldre man med käpp som gick upp på maskinen. Och han ville inte gå ner igen, fast frun skämdes, för att han hade så kul, säger Ylva Dalen som den 8 mars tar emot Svenska Uppfinnarföreningens pris som Årets kvinnliga uppfinnare.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer