Högskolor i krisområden får extraplatser

2009-01-20 09:41  

Högskolor och universitet i Västsverige, Blekinge och Jönköping, bland dem Chalmers, får tillsammans 1 240 extra studieplatser av regeringen. Syftet är att hjälpa personer som sagts upp från sina jobb att utbilda sig.

Regeringen omfördelar nu studieplatser i landet för att bistå de som nu blir arbetslösa i finans- och bilkrisens spår.

– 1 240 studieplatser som under 2009 planeras stå tomma på alla andra läroplatser i landet, utom Umeå Universitet, fördelas istället på högskolor i Västsverige, Blekinge och Jönköping, säger Eva-Marie Byberg, pressekreterare hos utbildningsminister Lars Leijonborg till Nyteknik.se.

Umeå universitet är undantaget på grund av det stora varsel som Volvo lade där nyligen, förklarar hon.

Följande högskolor får extra platser:

- Göteborgs universitet, 200

- Blekinge tekniska Högskola, 240

- Högskolan i Borås, 200

- Högskolan i Halmstad, 200

- Chalmers tekniska högskola, 200

- Högskolan i Jönköping, 200

I ett pressmeddelande i dag tisdag säger Lars Leijonborg att han gläds över att kunna ställa nya platser till förfogande i områden som nu hårt drabbas av krisen:

- Min signal till högskolorna har varit att de nya platserna inte behöver specialutformas för att passa varslade utan att det bör röra sig om kurser som högskolorna hade kunnat ge ändå. Om det innebär att en del av platserna går till andra, underlättar det ändå situationen för de varslade, eftersom det blir luckor på arbetsmarknaden efter dem som får platserna, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer