Högkonjunktur ger den största ökningen sedan 1999

2007-03-27 23:00  

Högkonjunkturen märks nu också på storföretagens utvecklingsavdelningar. Förra året ökade de 20 mest FoU-intensiva företagen sin FoU med 12 procent, visar Ny Tekniks FoU-liga. Det är den största ökningen sedan 1999.

FoU-ligan är Ny Tekniks årliga rankning av de storföretag som satsar mest på forskning och utveckling, FoU, i procent av omsättningen.

Årets genomgång visar att satsningen på FoU pekar rejält uppåt. Inte sedan den förra högkonjunkturen har FoU ökat lika snabbt som under förra året.

I genomsnitt ökade de 20 mest FoU-intensiva koncernerna sin FoU med 12 procent, den största ökningen sedan 1999.

Fem storföretag står för mer än 90 procent av ökningen i pengar räknat. Astra Zeneca, Ericsson, ABB, Volvo och Scania ökade tillsammans FoU med nästan nio miljarder kronor. Hur mycket av ökningen som sker i Sverige framgår däremot inte av företagens rapporter, som FoU-ligan bygger på.

Astra Zeneca, Ericsson och ABB talar alla om att öka andelen FoU i lågkostnadsländer.

Enligt Astra Zenecas informationsdirektör Staffan Ternby kommer företaget inte att öka antalet FoU-anställda i Sverige i år.

För Ericssons del beror den stora ökningen av FoU förra året till stor del på köpet av Marconi. Efter det har Ericsson även köpt till exempel det amerikanska bredbandsteknikföretaget Redback Networks.

På hemmaplan planeras ingen ökning av antalet utvecklare. Däremot görs en satsning på F, det vill säga den långsiktiga forskningen.

Antalet forskare i Sverige ska öka från dagens cirka 300 till ungefär 600 inom några år.

Det handlar ändå om en marginell ökning. Totalt har Ericsson cirka 10 000 personer inom FoU i Sverige.

För lastbilstillverkarna Volvo och Scania är det framför allt motorutvecklingen, som slukar stora utvecklingsresurser. Och åtminstone Scania planerar nyanställningar på FoU-sidan i Sverige i år.

Bara två företag redovisar en minskning av sin FoU. OMX, som bland annat utvecklar börssystem, minskade sin FoU med 21 procent. Även försvarskoncernen Saab minskade sin FoU marginellt under 2006. Men enligt teknikchefen Pontus de Laval är det nu slut på nedskärningarna för Saabs del.

- Det blir inga neddragningar i år. I stället ser vi en viss expansion, säger han.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer