Innovation

Hjärnorna bakom framtidens dator

Vår hjärna förbrukar lika mycket energi som en 30 watts glödlampa. En superdator som står inför samma uppgift skulle förbruka 1 gigawatt. KTH-forskarna Jeanette Hellgren Kotaleski och Anders Lansner deltar i det europeiska megaprojektet Human Brain Project som med hjärnan som förebild ska resultera i energieffektiva och självinstruerande datorer. Foto: Jörgen Appelgren

Robotar smarta som råttor. Bot mot alzheimer och parkinson. EU:s flaggskepp The Human Brain Project seglar mot mål som kan förändra samhället i grunden. Forskare på KTH är med ombord.

Publicerad

Ta på hörselskydden, manar skylten på dörren. Erwin Laure, chef för Parallelldatorcentrum vid KTH, öppnar dörren och ljudvågen från kylfläktarna slår emot mot oss. Här, i det 244 kvadratmeterstora rummet, står ett av Sveriges kraftfullaste akademiska datorkluster. Klustret är en viktig förutsättning för att KTH-forskare ska kunna bidra till det europeiska mega­projektet The Human Brain Project.

– Målet är att samla in all tillgänglig kunskap om den mänskliga hjärnan och att återskapa den, bit för bit, i superdatorbaserade modeller och simuleringar, säger Erwin Laure.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här