Hjärnan kartläggs i nytt megaprojekt

2013-02-18 13:29  
Barack Obama Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/Scanpix

Nu ska den mänskliga hjärnan kartläggas i detalj. I USA planerar president Barack Obama för ett jätteprojekt som ska pågår i tio år och som jämförs med kartläggningen av människans arvsmassa.

Att förstå hur den mänskliga hjärnan fungerar är ett hett forskningsfält. Nyligen beslutade EU om att satsa tio miljarder kronor på jätteprojektet "Human Brain Project" som ska pågå i tio år.

Nu avslöjar tidningen New York Times att en ännu större satsning är på gång i USA: I ett nytt projekt, kallat Brain Activity Map, ska hjärnans funktion kartläggas i detalj. Genom att studera hjärnans miljarder neuroner ska forskarna öka kunskapen om till exempel medvetenhet och varseblivning.

Målet är också att sjukdomar som Alzheimers och Parkinson och hitta nya läkemedel. Projektet ska också leda till nya framsteg inom artificiell intelligens.

Enligt New York Times pågår planeringen inom president Barack Obamas kansli och den nya satsningen ska presenteras närmare i mars.

Kartläggningen av hjärnan liknas vid jätteprojektet Human Genome Project som kartlade människans arvsmassa till en kostnad av cirka 25 miljarder kronor.

Hur mycket pengar som regeringen skjuter till kommer att framgå i budgeten som president Obama lägger fram om någon månad.

I projektet deltar flera myndigheter och stiftelser. Flera "hjärnobservatorier" ska också byggas upp i USA. Även företag som Google, Microsoft och Qualcomm har deltagit i möten som rört behovet av datakapacitet, rapporterar New York Times.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer