Hjälmen krympte den dödliga hjärntumören

2021-07-29 09:32  
Testpersonen satt med hjälmens magnetfält aktiverat från två till sex timmar om dagen. Foto: Houston Methodist Neurological Institute

Cancern behandlades med forskarnas roterande magneter. Efter en månad med hjälmen hade patientens hjärntumör minskat med nära en tredjedel.

Glioblastom är den mest aggressiva cancerformen med ursprung i hjärnvävnaden.

I en studie konstaterar forskare vid Houston Methodist Neurological Institute att utsikterna för vuxna med elakartade hjärntumörer fortsatt är mycket dålig.

Under de senaste 40 åren har överlevnaden bara förbättrats marginellt, och till detta har behandlingsformerna ofta en negativ inverkan på patientens livskvalitet.

Men nu har teamet i Houston utvecklat en hjälm som kan reducera hjärntumörer till synes utan biverkningar. På hjälmen sitter tre roterande magneter som styrs av en mikroprocessor – och det elektromagnetiska fält som uppstår av rotationen ges en specifik profil, intensitet och frekvens.

Patient bar aktiverad hjälm upp till sex timmar per dag

Ett första mänskligt test av forskarnas ”Oncomagnetic Device” gav goda resultat. En 53-årig man med glioblastom fick först bära den batteridrivna hjälmen på sjukhuset, senare hemma där mannens fru kunde assistera behandlingen.

Inledningsvis var magnetfältet runt tumören aktivt under två timmar varje dag, men behandlingstiden ökades sedan till sex timmar om dagen.

 

Läs mer: Modern teknik öppnar vägen in till hjärnan 

Tyvärr hann patienten att dö av andra orsaker innan cancerbehandlingen var avslutad, men obduktionen visade att en månads användning av hjälmen hade krympt tumören med 31 procent – och tillbakagången verkade följa intensiteten hos behandlingen.

FDA har godkänt utrustningen för vad de kallar “compassionate use”. Begreppet innebär att patienter vars liv är i omedelbar fara tillåts använda medicin eller utrustning som fortfarande är under utveckling.

Därmed utgör de roterande magneterna ett alternativet till kirurgi, strålning och cellgifter för att behandla glioblastom. Forskarnas arbete har publicerats i Frontiers of Oncology

John Edgren

Mer om: Hjärnan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer