Hjälmen kan rädda ditt liv

2008-08-19 23:00  
Medfields vd Patrik Dahlqvist testar mikrovågshjälmen. Foto: Andreas Fhager

Är det propp eller blödning? En ny mikrovågshjälm från Chalmers ger snabbt besked. Nu börjar Sahlgrenska sjukhuset testa tekniken som ska rädda strokepatienter från bestående handikapp.

- Att ställa diagnos tidigt är oerhört viktigt när det gäller stroke. Varje minut är dyrbar. I dag får ytterst få patienter behandling i tid, säger Mikael Elam, professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

I september startar de första kliniska testerna av en hjälm som avbildar hjärnan med mikrovågor och avancerad signalbehandling. Tekniken utvecklas av Chalmers-avknoppningen Medfield, som vill ge snabbare besked om vad stroken beror på jämfört med dagens skiktröntgen.

Oftast rör det sig om en blodpropp i hjärnan. Då kan snabb behandling med propplösande läkemedel betyda att patienten inte förlorar talet och rörligheten. Eller livet.

Men mellan 15 och 20 procent av alla strokefall beror på hjärnblödning. Och då förvärras skadorna av propplösare.

- Visionen på lång sikt är att kunna ställa diagnos och kanske starta behandling redan i ambulansen. Nu ska vi först se vad hjälmen klarar när det gäller att se små proppar och blödningar, säger Mikael Elam.

Hjälmen har tio antenner som turas om att sända mikrovågor in i hjärnan från olika vinklar, medan de andra nio lyssnar. På så vis får man en stor mängd mätdata, som analyseras med patentsökta algoritmer. Undersökningen har inga likheter med att stoppa huvudet i mikrovågsugnen.

- Nej, det blir inte varmt alls. Det känns inte överhuvudtaget, säger Medfields vd Patrik Dahlqvist som själv provat hjälmen.

Antennerna jobbar i samma frekvensområde som vanliga mobiltelefoner. Fast effekten är mycket lägre - bara cirka 4 procent av styrkan hos en mobilantenn.

Om tre-fyra år räknar företaget med att lansera ett instrument till stroke- och akutmottagningar. Prislappen kan ligga runt 500 000 kronor - och vd:n räknar med marknaden är värd tre-fyra miljarder kronor årligen.

För att finansiera den fortsatta utvecklingen till färdig produkt måste 25 miljoner tas in i riskkapital.

Så funkar det

* Mikrovågorna är bra för att avbilda kroppens mjukdelar. Mikrovågornas utbredning skiljer sig nämligen rejält mellan sjuk och frisk vävnad.

Stroke var 17e minut

* Var 17e minut drabbas en person i Sverige av stroke - totalt blir det 30 000 om året. Stroke är vår tredje vanligaste dödsorsak och beräknas kosta samhället 14 miljarder per år. (Källa: Strokeförbundet, Socialstyrelsen)

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer