Hilbert ser farliga vätskor på flygplatsen

2009-10-20 11:24  
Prototypdetektorn i Jülich

Sensorn som blixtsnabbt hittar farliga vätskor i bagaget på flygplatser finns nu som prototyp. Hemligheten heter Hilbertspektrometern.

Att använda elektromagnetisk strålning för att identifiera vätskor är inte nytt, men de system som tidigare visats använder ett begränsat frekvensomfång. Därmed blir det svårt att skilja farliga vätskor från ofarliga.

Forskare vid Forskningscentrum Jülich har utvecklat ett system som på 200 millisekunder kan mäta över ett frekvensområde som sträcker sig från några gigahertz till flera terahertz.

Därvid får man vid varje mätning en detaljerad redogörelse av vätskornas innehåll. Varje vätska har sitt unika sätt att absorbera och reflektera strålning vid olika våglängd.

Hjärtat i sensorn, den s k Hilbertspektrometern, är en nyutvecklad komponent, en s k Josephsonkontakt. Den fungerar som en högkänslig, ultrasnabb, bredbandig sensor.

Tekniken presenteras i dag i facktidskriften Superconductor Science and Technology.

Doktor Yuri Divin som leder forskningsprojektet säger nu att man har bevisat att tekniken fungerar. Nu återstår att minska storleken på komponenterna och optimera funktionen, för att få kommersiella tillverkare intresserade av att gå in i projektet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer