Hett möte med Nobelpristagarna

2015-12-07 13:05  

Neutriner som ingång till helt ny fysik, bot mot cancer och ekonomisk tillväxt för att bemästra klimatförändringarna. Årets Nobelpristagare mötte i dag internationell press.

Marschaller kantar vägen mot Vetenskaps Akademien i Stockholm. Årets Nobelpristagare i fysik, kemi och ekonomi stretar i blåsten när de går från klubbvillan mot huvudbyggnaden. Sist i ledet går den svenska Nobelpristagaren i kemi, Tomas Lindahl.

Pristagarna är på väg till ett möte med internationell press. Här i Beijersalen trängs drygt 160 representanter från media. Tv-bolag är på plats och längs väggarna står fotografer. Det förändras blixtsnabbt när pristagarna tågar in, fotograferna rusar fram och framför scenen blir kompakt. Göran K Hansson, akademiens ständige sekreterare öppnar till sist för frågor.

Fysikpristagaren Arthur McDonald, som tillsammans med Takaaki Kajita, visat att elementarpartikeln neutrino har massa berättar att forskarna nu vet vilka skillnader i massa som finns mellan de tre neutrinotyperna och att de nu ska utforskas vidare i partikelacceleratorer.

– Neutrinon har blivit en viktig del av partikelfysiken. När vi kommer högre upp i energier hoppas vi hitta svar som leder till utökningar av Standardmodellen, säger Arthur McDonald.

Läs Ny Tekniks intervju med svenska Nobelpristagaren:

Läs mer: ”Cancer ska gå att leva med”

Brittisk press är nyfiken på om kempriset till svensken Tomas Lindahl, som sedan mitten av 1980-talet är verksam i Storbritannien, egentligen är ett pris till Storbritannien.

– Det är till bägge länderna, svara Tomas Lindahl diplomatiskt och påpekar att forskningen har en internationell bakgrund.

Han poängterade också att nyckeln till nya cancerbehandlingar bara kan hittas genom grundforskning.

– Annars får vi snart slut på ideér.

Frågorna kring ekonomipriset berörde frågor kring ekonomisk tillväxt, klimatförändringar och migration.

– Jag tror vi måste hitta ett sätt att göra ekonomisk tillväxt och klimatförändringar kompatibla. Jag tror inte att nolltillväxt är ett sätt att lösa klimatförändringarna. Vi behöver behålla ekonomisk tillväxt och använda den för att lösa problemen, säger Angus Deaton.

Såväl Angus Deaton som Aziz Sancar, som delar kemipriset med Tomas Lindahl, ansåg att Sverige och Tyskland inte fått tillräckligt med uppskattning från omvärlden för sitt agerande i den europeiska flyktingkrisen.

När paneldeltagarna till sist delade med sig av tips för att bli en framtida Nobelpristagare poängterades att det handlar om hårt arbete men också kreativitet.

– Det handlar mycket om inspiration och artisteri som har stora likheter med att arbeta som musiker. Man måste lära sig att behandla och bemästra sitt instrument på rätt sätt, säger Tomas Lindahl.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Nobelpriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer