Hetaste upptäckten kan inte få Nobelpriset

2016-09-30 16:40  
Anders Bárány Foto: Henrik Montgomery / TT

Nobelprishösten drar i gång, med tre priser på en vecka. Men en av de mest tippade pristagarna i fysik, för upptäckten av gravitationsvågor, kan inte få priset i år säger expert till Ny Teknik.

Veckan kallas för ”tillkännagivandeveckan” av Nobelstiftelsen. Ett otympligt namn, tycker fysikern och Nobelprisveteranen Anders Bárány.

– Jag kallar den för ”lilla Nobelveckan”, säger han, som är ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och under många år var sekreterare för Nobelkommittén för fysik.

Måndag strax före lunch ska medicinpriset tillkännages av Karolinska institutet. Tisdag och onsdag riktas blickarna mot Kungliga Vetenskapsakademien (KVA). Först ut är fysikpriset, dagen efter kemi.

På tisdag och onsdag morgon samlas ledamöterna i KVA för att ta de slutgiltiga besluten om vilka som utses till pristagare. Det är cirka 450 ledmöter som har rätt att delta, men det brukar vara omkring 150 på plats i Beijersalen i vetenskapsakademiens hus, enligt Anders Bárány.

Från flera håll i världen kommer gissningar om vem eller vilka pristagarna blir. En kandidat som nämns är personerna bakom upptäckten av gravitationsvågor. Gravitationsvågorna förutseddes av Albert Einstein, men först i februari i år kunde forskare tillkännage att de hade kunnat hittas genom ligo (laser interferometer gravitational wave observatory).

Ett fantastiskt arbete, säger Anders Bárány, men som enligt stadgarna inte kan få Nobelpriset i år. I stadgarna står att priset endast kan gå till upptäckter som har publicerats året innan.

– Det här är det största som har hänt inom fysiken på många år. Men det är svårt att se att det är något som gör att man vill gå runt stadgarna.

Läs Ny Tekniks tidigare bevakning av Nobelpriset här!

Beslutet om pristagarna tas bara minuter innan det presenteras inför en samlad världspress. Förslagen har förberetts genom att ledamöter har fått muntliga och skriftliga presentationer.

Det har hänt att beslutet har dragit ut på tiden. Men inte att det har skjutits upp till en annan dag.

– Medieintresset spelar en stor roll. De sitter utanför och väntar.

Det ökande intresset för priset och pristagarna är en del av belöningen för forskarna, menar Anders Bárány.

– Anta att man i hemlighet kallade till sig pristagare och gav dem priset. Då skulle önskan att få priset inte alls vara lika stor.

En diskussion på senare år har varit om priset kan tilldelas organisationer eller större forskargrupper. Frågan var aktuell till exempel när higgsbosomen var i fokus. Priset gick till två forskare, inte partikelfysiklaboratoriet Cern där higgsbosomen hittades.

– Jag tror att det är viktigt för Nobelpriset att man kan belöna grupper och jag gissar att man i framtiden måste göra det. Det är så många upptäckter som tas fram av kollaborationer, säger Anders Bárány.

Läs mer:

Läs mer: Här är alla svenska Nobelpristagare

Ett favoritår för honom var 2001, då en grupp relativt unga forskare fick priset för upptäckten av Bose-Einsteinkondensation. Anders Bárány har som tidigare vice chef på Nobelmuseet många berättelser och anekdoter från Nobelhistorien, och han radar upp flera av dem under intervjun med Ny Teknik.

Vilka namn som kommer att läsas upp på tisdag och onsdag vill Anders Bárány såklart inte spekulera i.

Peter Englund, ledamot i Svenska Akademien, har på sin instagramsida visat hur han döljer sin läsning för nyfikna blickar med fejkbokomslag och skolbokspapper. Anders Bárány har ett annat sätt.

– Mitt knep är att vara intresserad av Nobelprishistoria. När någon frågar om nya pristagare börjar jag berätta om tidigare Nobelpris, säger han.

Anna Orring

Mer om: Nobelpriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer