Het mat kan förlänga livet

2015-08-11 15:30  
Chili Foto: Alamy

Starkt kryddad mat kan förlänga livet, visar en ny studie baserad på en halv miljon kinesers kostvanor.

Enligt undersökningen minskar dödligheten i bland annat cancer och hjärt- och kärlsjukdomar bland dem som ofta äter chilirik och annan kryddstark mat.

Studien, presenterad i British Medical Journal och refererad av dn.se, bygger på data som samlats in från cirka 500 000 vuxna personer över hela Kina. Uppgifterna jämfördes med resultat från en annan undersökning från 2004–2008, där uppgifter om bland annat hälsostatus, alkoholvanor och konsumtion av välkryddad mat noterades.

De som åt kryddstark mat en eller två gånger i veckan löpte 10 procents lägre risk att dö i förtid än de som var mindre benägna att äta kryddstarkt. Och ju mer, desto bättre: gruppen som åt kryddstarkt tre till sju gånger i veckan löpte 14 procent lägre risk att dö i förtid.

Den skyddande effekten var starkast bland dem som valde färsk chili.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: chili

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer