Herpesvirus tog kål på svårbehandlad cancer

2022-09-26 08:36  
Herpesvirus, som har förändrats har visat sig effektivt kunna angripa cancerceller. Arkivbild. Foto: K.L. Herrmann/CDC/TT

En modifierad form av herpesvirus har i försök visat sig effektivt för patienter med svårbehandlad cancer.

Det är en liten brittisk studie där 40 patienter med olika former av svårbehandlad cancer fått den än så länge experimentella behandlingen. Resultaten presenterades på den nyligen avslutade europeiska cancerkongressen Esmo.

Forskarna har testat att använda en förändrad variant av herpesvirus som visat sig kunna förstöra cancerceller.

Läs mer: Lovande försök med ny Crispr-teknik kan föra cancerforskning framåt

Behandlingen ges som en injektion och verkar dels genom att få tumörcellerna att spricka och dels genom att aktivera immunsystemet att angripa cancercellerna. Vissa av deltagarna fick enbart virusbehandlingen och andra fick den som tillägg till annan behandling.

Imponerande resultat från studien

Två år efter sin behandling har en patient, med tumör i salivkörtlarna, blivit av med sin tumör. Hos tre av de patienter som enbart fick det nya preparatet krympte tumörerna. Hos sju av 30 patienter som fick en kombinerad behandling sågs också en positiv effekt. Biverkningarna uppgavs vara milda.

Kevin Harrington, forskaren som lett studien säger till BBC att resultaten är imponerande för flera olika typer av cancer, bland annat i matstrupen och ögonen. Men det behövs fler och större kliniska studier för att säkerställa effekten och för att ta reda på vilka patienter som skulle kunna bli hjälpta.

Det är inte första gången som förändrade virus används för att behandla cancer. 2015 kom ett läkemedel mot vissa typer av hudcancer som är baserat på ett virus.

Petra Hedbom/TT

Mer om: Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer