Hela flygplanet blir en himmel – fast utan fönster

2014-10-28 09:33  

Forskare jobbar på hur fönstren i flygplan kan ersättas med enorma skärmar som visar himlen, skriver The Guardian.

Tanken är att passagerarna i flygplanet ska kunna surfa och kolla mejlen samtidigt som de är omslutna av himlen självt.

Enorma skärmar som sträcker sig längs hela långsidorna och fyller upp utrymmet från golv till tak ska visa utsidan och ersätta de små fönster som vi känner i dag, skriver The Guardian. Även flygstolarna ska täckas med ute-känsla. Resenärerna ska också kunna stänga av och på utsikten efter sitt eget tycke och smak. Bilderna ska komma från kameror monterade på planets utsida.

Tekniken baseras på samma som används i mobiltelefoner och tv-apparater och kommer från Centre for Process Innovation (CPI), en organisation i England som samarbetar med företag för att utveckla nya produkter.

Anledningen till idén stavas energi- och kostnadsbesparing. Kan fönstren tas bort så kan vikten reduceras och därmed också bränsleförbrukningen. Enligt CPI så är det en besparing i bränsle på 0,75 procent för varje procent mindre som planet väger.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer