Havsvulkaner kan förklara klimatförändringar

2015-02-06 11:28  

Varierande aktivitet i de vulkaner som finns på oceanernas bottnar går i cykler på 100000 år, och kan förklara långsiktiga klimatvariationer.

Cykliska variationer för jordens lutning och omloppsbana är kända för att påverka planetens långsiktiga klimat. De kopplas till när istider inträffar och går i cykler på 100000 år.

Speciellt förändringar i jordens omloppsbana kring solen inträffar i intervall som påverkar när istider inträffar, men variationer i solinstrålning på grund av varierande avstånd från solen kan inte helt förklara de klimatskillnader som uppstår.

Ny forskning som gjorts av Maya Tolstoy vid Columbia University i New York visar att intensiteten på lavautbrott som kan hittas från undervattensvulkaner sammanfaller med dessa 100000-årscykler.

Tolstoy ser ett samband mellan färre och mindre utbrott från vulkanerna med perioder med mindre koldioxid i atmosfären och där jordens omloppsbana är näst intill cirkulär.

Dessa upptäckter kan ändra synen på hur vi ska uppfatta klimatförändringar som har ägt rum på jorden, och hur vi ska bedöma framtida klimatförändringar, anser Maya Tolstoy.

Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer