Hårtest ska avslöja polonium

2009-03-16 14:24  
Polonium kan inte mätas utanpå kroppen, hårtest är enklast. Foto: Colourbox

Hur mycket polonium har vi i oss? Ett nytt nordiskt projekt ska öka beredskapen för katastrofer med det fruktade ämnet.

Det radioaktiva ämnet polonium är sällsynt men extremt farligt. 30 nanogram räcker för att döda en människa. Poloniummordet på den ryske spionen Alexander Litvinenko 2006 fick myndigheter att uppmärksamma risken för nya typer av terroristattacker. Exempel på skräckscenarion är att polonium sprids med hjälp av en bomb eller via dricksvattnet.

Nu har Nordiskt kontaktorgan för kärnsäkerhetsforskning och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, startat ett nordiskt projekt för att undersöka halten polonium i hår från människor samt djurpäls och fjädrar. Målet är dels att ta fram nya mätmetoder, dels att undersöka hur mycket polonium som normalt förekommer. Detta för att ha en referens vid framtida misstankar att någon förgiftats med polonium.

– Polonium kan inte mätas utanpå kroppen. Att mäta det i urinprover ärmöjligt, men hårprover är ju enklare att ta och att hantera, säger projektdeltagare Elis Holm, professor i medicinsk radiofysik vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet, i ett uttalande.

Han har redan funnit mätbara mängder polonium i sitt eget hår. Vi får alla i oss ämnet via mat. Mängderna är dock så små att de inte anses vara en risk för hälsan.

Charlotta von Schultz

Mer om: polonium

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer