Här slår de världsrekord i led

2014-03-12 11:00  

Karlstadsföretaget Lumine Led har tagit fram en dimbar led-belysning som ger 72 000 lumen per armatur. Det är världsrekord. Nu ska 54 armaturer börja monteras i taket på Löfbergs Lila Arena i Karlstad. Där den nya belysningen också ska ge en sänkt elkostnad med omkring 40 procent.

– Vår nya Ice Light One är världens starkaste led-armatur. Det är den enda lampa som kan ersätta och till och med ge mer ljus än de 1 000W metallhalogen­armaturer som nu lyser upp ishallen, säger ljuskonstruktören Hamid Yousefzadegan.

Trots att lamporna sitter 19 meter upp under taket i hallen ger de 1 400 lux en meter över isen. Den totala effekten med de 54 armaturerna blir nästan 4 miljoner lumen.

Hamid Yousefzadegan startade företaget Lumine i Karlstad för 22 år sedan. Han är välkänd för sina energieffektiva led-konstruktioner som håller temperaturen i armaturen bara någon grad över rumstemperatur, vilket ger en väsentligt längre livslängd än vanliga led-armaturer.

– Med vår teknik får vi en livslängd på 50 000 timmar med vanlig passivkylning. Lägger vi till aktiv kylning får vi 75 000 timmar, säger Hamid Yousefzadegan.

Lysdioderna och substraten köps in från internationella tillverkare som amerikanska Cree, koreanska Samsung och japanska Kyocera.

– Vi designar och konstruerar substrat, vi designar chassin, vi designar och bygger hela armaturer från scratch med det styrsystem som kunden vill ha, säger Hami­d Yousefzadegan.

Lumine har utvecklat en egen teknik för att leda bort värmen – och sedan bygga armaturerna på ett tidseffektivt sätt.

– Man får en jämnare värmefördelning om man använder substrat av koppar eller kopparbaserad keramik än om man använder aluminium, säger han.

Resultatet är mer än 10 grader lägre temperatur i dioden, vilket ger lägre strömförbrukning, längre livslängd och bättre ekonomi.

Hur mycket energi kommer de att spara i ishallen?

– Vi tror att besparingen kommer att hamna över 40 procent – faktiska data kommer i nästa vecka. Men våra andra industriarmaturer har en energibesparing på 75 procent jämfört med lysrörsarmaturer och kvicksilverlampor.

Hur kan ett litet företag i Karlstad hävda sig mot jättarna?

– Vi har ett byggsätt som alltid låter oss använda den senaste led-chip-tekniken. Kommer det ett nytt chip i morgon kan vi börja bygga med det. Större företag är inte så här flexibla.

Vad är du mest stolt över under dina år med Lumine?

– Vi har utvecklats från en lågteknologisk industri till ett högteknologiskt led-företag. Nu är vi 14 anställda och har en nybyggd fabrik med eget laboratorium.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL