Här ser du i 3d utan glasögon

2009-09-22 23:00  
Den nya 3d-skärmen. Mynten hoppar ut ur skärmen – och du behöver inga speciella 3d-glasögon för att få känslan av att de studsar ner på golvet hos dig. Foto: Alioscopy

Världens enda bildskärm som visar 3d utan glasögon har kommit till Sverige. Företagen står redan på kö, men konsumenterna lär få vänta. Ny Teknik har provtittat.

Jag sitter fyra meter från den 42 tum stora skärmen, men duckar ändå instinktivt när guldmynten ur en spelmaskin kastas mot mig. Men faran är inte verklig, det är bara min hjärna som tror det.

I själva verket handlar det om en optisk illusion, som åstadkoms med en ny 3d-teknik som inte kräver glasögon på nästippen.

Bakom tekniken ligger det lilla franska företaget Alioscopy, som lyckats bli först med att få ut den nya typen av skärmar på marknaden.

Under Alioscopys visning i Stockholm nyligen hade 24 företag bokat in enskilda visningar - till dem hör läkemedelstillverkaren Astra Zeneca och lastbilstillverkaren Scania.

Enligt Gilles Marcellier, marknadschef på Alioscopy, kan tekniken användas till mycket.

- Den har en hög "wow-faktor" och kan användas för marknadsföring. Men den kan också användas för cad-konstruktioner i 3d eller för att visa vad som händer när läkaren tittar in i kroppen med endoskop.

- I det senare fallet handlar det dessutom om 3d i realtid.

Tekniken som gjort glasögonen överflödiga grundar sig på ett system av vertikala linser som läggs över bildytan på en lcd-skärm. Linserna gör att två olika bilder av ett objekt, tagna ur lite olika vinkel, når vänster respektive höger öga.

Hjärnan sätter sedan ihop bilderna till en bild med djup.

- Vi använder åtta kameror när bilderna ska tas, säger Staffan Hedlund, vd på det svenska företaget Wizzcom 3d Productions. Det gör att personer som sitter bredvid varandra och tittar kommer att se samma sak, fast ur lite olika vinklar.

Företaget utvecklar tillämpningarna för systemet, som omfattar såväl programvara som hårdvara. Just nu hjälper de Akademikliniken i Stockholm med att ta fram ett system där tredimensionella bilder av patientens egen kropp ska visa hur resultatet av en plastikoperation kommer att bli. Det gör det lättare att ta ställning till om man vill opereras eller inte.

Men någon massproduktion av systemet handlar det inte om ännu.

- Från årsskiftet har vi levererat 200 skärmar internationellt, säger Gilles Marcellier. Målet för i år är 600. Det är vad vi i dagsläget har kapacitet för.

Hugade köpare får betala 80 000 kronor för en 42 tum stor skärm. Klarar man sig med en skärmyta på 24 tum räcker det med 40 000 kronor.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer