Här ligger framtidens förpackning

2008-05-06 13:31  

Flaskor av trä – inte av plast är målet för forskare på Chalmers.<br></br> - Vi försöker ändra byggstenarna i cellulosa så att vi kan formspruta den som man gör med plast, säger projektledaren Gunnar Westman.

Formulosa kallas forskningsprojektet som just startat på Chalmers.

I samarbete med Tetra Pak och skogskoncernen Södra är tanken att man i framtiden ska kunna tillverka stabila, täta och formbara förpackningar av träfiber.

Livsmedelsindustrins krav på förpackningar är höga. De ska inte bara vara lätta, starka, täta och formbara. Tillverkningen ska även vara energisnål och förpackningarna biologiskt nedbrytbara utan att de förstör de livsmedel som de innehåller.

Därför är insidan ofta klädd med ett plastskikt, som kan vara svårt att få att fästa mot kartongen.

En lösning är kompositmaterial av cellulosa och termoplast.

Färre skikt står också på önskelistan. Det innebär tunnare och lättare förpackningar, som i sin tur ger mindre miljöpåverkan vid transporter.

- Genom att koppa olika ämnen till cellulosamolekylen försöker vi ge den nya egenskaper så att ett skikt ska kunna ersätta flera av dem som används idag. säger Gunnar Westman.

Forskningsprojektet finansieras under en fyraårsperiod med totalt 14 miljoner kronor. Hälften kommer från Vinnova, resten från de två företagen i projektet.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer