Här levererar Amazons autonoma robot paketen

2019-01-29 08:30  
Foto: Amazon

Ett antal bolag utvecklar autonoma robotar som ska ersätta paketbilarna. Men nu testkör näthandelsjätten sin egenutvecklade version. Amazon Scout kan manövrera runt fotgängare och husdjur.

Norr om Seattle, i Snohomish County i delstaten Washington testar Amazon en autonom robot som ska leverera paket, och förhoppningsvis ersätta bilarna den sista sträckan. Amazon Scout är ungefär stor som en kylväska och rullar fram i promenadfart. En rad sensorer hanterar navigationen genom stadsmiljön, och sex hjul ska hjälpa den att ta sig upp och ned för trottoarkanter.

Testarna utförs med sex robotar i ett utvalt kvarter under dagtid. De kör fram till bostaden men ställer inte ifrån sig paketet. I vanliga fall skulle personen själv behöva gå ut och hämta varan, men i inledningsskedet följs varje Scout av en Amazon-anställd som ser till att roboten inte hamnar i bekymmer – och nu överlämnas paketet av den mänskliga assistenten. Det rapporterar Clean Technica.

Navigerar runt föremål

Scout skapades vid Amazons forsknings- och utvecklingslaboratorium i Seattle. Bland de uppställda säkerhetskraven fanns att roboten skulle klara av att navigera runt husdjur, gående och andra tänkbara hinder. Amazon har dock inte förklarat hur roboten ska veta att den öppnar sin lucka för den person som verkligen har betalat för paketet.

En rad företag tillverkar fordon som ska ersätta paketleveranserna med bil. Ett exempel är estländska Starship, vars design är slående lik Amazon Scout. Starship var dock på banan med en prototyp redan 2014. Deras robot var uppe i 100 000 körda kilometer 2017, och förra året plockade man in 2,5 miljoner dollar i finansiering.

Läs mer: Mer e-handel, mindre utsläpp? Deras fraktcyklar kan vara lösningen

Men det är svårt att tävla med världens största internetbolag sett till intäkter. Amazon har onekligen kapacitet att göra verklighet av ett nätverk av leveransrobotar – och nu händer det. Å andra sidan demonstrerade Prime Air Amazons leveransdrönare 2016, och vi väntar fortfarande på att få våra paket influgna.

John Edgren

Mer om: Amazon Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer