Här klipper gensaxen – i realtid

2017-11-16 07:12  
Foto: Skärmdump / hnisimasu Twitter

Unik film visar hur tekniken Crispr/Cas9 förändrar en gen. Reaktion bland forskare: ”Galet coolt”

En grupp forskare på universitet i Tokyo och Kanazawa i Japan har publicerat en film samt bilder som visar hur gentekniken Crispr/Cas9 ser ut på riktigt nära håll, för första gången.

De har tagit filmen med hjälp av atomkraftsmikroskopi, och publicerar resultaten i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

En av författarna bakom studien, Hiroshi Nishimasu, har publicerat filmen på Twitter, vilket fick forskarkollegor världen runt att jubla.

Läs mer: Supersnabb teknik designar alla gener

”Det här är bortom fantastiskt”. ”Det här är den bästa filmen jag har sett på flera år. Jag är mållös.” ”Galet coolt.” ”Spektakulärt!”

Filmen är 30 sekunder lång. För en icke-forskare kan det vara svårt att uppfatta vad som händer.

Gentekniken utvecklades av forskarna Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna 2012, och har på några få år fått stort genomslag i forskning som sträcker sig från växtförädling, utrotning av sjukdomar till genförändring av embryon.

Tekniken utgår från en naturligt förekommande molekylär process som finns i vissa bakterier. Processen går ut på att undanröja skadliga gener i virus. Forskarna hittade ett sätt att använda processen även i andra celler, och kan klippa ut, byta ut eller stänga av gener.

I klippet ovan visas själva klyvningen, eller klippet.

Anna Orring

Mer om: Crispr

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer