Här får fiskarna något att bita i

2010-06-15 23:00  

Minskad utfiskning och nya intäkter för massafabriken. Nu startar en pilotanläggning som omvandlar Nordic Papers restprodukt till grönt fiskfoder.

<p>- Fiskodlarna skriker efter alternativ till fiskmjöl. Lyckas vi med den här produktionen, så blir efterfrågan enorm, säger Lars Edebo, som är forskningschef på Göteborgsföretaget Cewatech.</p> <p>Munsbitarna han bjuder på smakar ungefär som tunnbröd. Den lilla proteinkakan bildas när mikrosvampen Rhizopus oryzae matas med en sockerrik biprodukt från massatillverkning: sulfitavlut. </p> <p>Hittills har det nya fodret tillverkats i små volymer på labb. Nu startar en större pilotanläggning hos massaföretaget Nordic Paper i Säffle.</p> <p>Detaljerna i jäsningsprocessen avslöjar inte Cewatech, som ägnat mer än tio års forskning åt biomassa. Men sulfitavluten cirkulerar i en avlång tank med hjälp av en uppåtriktad luftstråle. </p> <p>Efter några dagar kan man skörda små risgrynsliknande korvar, rika på proteiner, B-vitamin och omättade fettsyror. </p> <p>Att de duger finfint som fiskfoder visar tester som utförts i samarbete med bland annat SLU. </p> <p>Lax, röding och regnbåge har vuxit och mått bra när en del av deras fiskmjölsdiet ersatts med Cewatechs proteinmassa. </p> <p>Medgrundaren Anders Edebo, son till Lars Edebo, räknar upp en lång rad fördelar med det nya fodret:</p> <p>* Utfiskningen av haven minskar när fiskodlingarna inte matas med andra fiskar som malts till mjöl.</p> <p>* Fisken blir hälsosammare för människan när dioxiner och tungmetaller inte ackumuleras i näringskedjan.</p> <p>* Fisken själv blir friskare och får mindre antibiotika. </p> <p>* Övergödningen av havet minskar eftersom svampens cellväggar löses upp först när fodret hamnat i fiskens mage. </p> <p>Målet är att satsningen ska gynna även Nordic Paper.</p> <p>- Vi tror att det här kan bli riktigt lönsamt. Konkurrensen är hård i skogsindustrin och vi måste satsa på nischprodukter för att överleva, säger Eva Pettersson som är chef för massafabriken.</p> <p>Under sommaren ska pilotanläggningen, som finansieras med 2,4 miljoner från statliga Vinnova, trimmas in. Sedan ska upp till 500 kilo foder tillverkas, analyseras och utvärderas av fiskfodertillverkare. </p> <p>I slutet av 2011 ska parterna fatta beslut om storskalig produktion. </p>

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer