Här byggs den smarta staden

2013-08-19 10:10  
Songdo byggs i närheten av Seoul. Foto: Cisco

En helt ny ”smart” stad växer fram i närheten av Seouls internationella flygplats.

Staden Songdo, en timma från Seoul, växer fram på mark som tidigare var täckt av vatten. Det ska bli en så kallad smart stad. Människor och företag som flyttar hit får tillgång till en rad avancerade tjänster, allt från energibesparing till hälsotjänster via konferenssystemet kopplat till tv:n.

– Du kan gå kurser eller boka ett restaurangbesök med systemet, säger Munish Khetrapal, chef för industrilösningar på Cisco i Asien.

Nätverksföretaget Cisco använder Songdo för utveckling och test av nya plattformar för hem- och fastighetsautomation, berättar han.

– Här finns ett avancerat mobilnät och snabbt fast bredband och koreanerna har förmåga att snabbt ta till sig ny teknik.

Men det tar tid att bygga städer, tillägger Munish Khetrapal. Projektet är försenat.

Hittills har 3 500 lägenheter byggts. Senare i år ska ungefär lika många till stå klara. Om fem år ska antalet vara uppe i 17 000.

<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/ZufT4WozWeQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer