Här är världens känsligaste våg

2012-05-14 08:37  
Ett kolnanorör, 150 nanometer långt och 2 nanometer i diameter, utgör hjärtat i den superkänsliga sensorn. Elektronmikroskopbilden visar kolnanoröret som ligger mellan source (s) och drain (d) i en transistor. Foto: Nature Nanotechnology

En våg som kan mäta atomens massa på protonen när. Det har spanska forskare lyckats tillverka med hjälp av kolnanorör.

Vad gör man om man vill väga en atom ner till minsta protonen? Den frågan kan Adrian Bachtold och hans kolleger vid Institutet för nanoteknik i Barcelona besvara. Med hjälp av kolnanorör har de utvecklat en elektromekanisk sensor som klarar att väga in massor med en noggrannhet ner till ett yoktogram. Det motsvarar massan hos en proton.

Yoktogram är den minsta massenheten inom SI-systemet och står för 10 -24 gram. Fram till i dag har det bara gått att mäta massor ner till 200 yoktogram.

Sensorn består av ett kort kolnanorör, 150 nanometer, med en resonansfrekvens på 2 gigahertz. När en partikel fastnar på röret minskar frekvensen i förhållande till partikelns storlek - ju större partikel är desto mer sjunker frekvensen. Förändringen används för att beräkna massan hos partikeln.

För att undvika påverkan från molekyler i omgivningen samt termiska effekter har experimenten utförts i ultrahögt vakuum och vid minus 269 grader.

Enligt forskarna kan den superkänsliga sensorn komma väl till pass för att detektera enskilda molekyler och följa kemiska reaktioner i realtid.

Resultatet presenteras i den vetenskapliga tidskriften Natur Nanotechnology.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt