Här är tröjorna som räddar liv

2008-06-10 23:00  

En tröja som mäter hjärtljud och larmar läkaren om något är fel utvecklas nu i Sverige. <br></br>- Både de som har haft en hjärtinfarkt och sjukvården behöver den här tröjan, säger Lena Berglin, som har formgivit plagget.

T-tröjan är tillverkad av bomull där elektroder och ledare vävs in. De fångar upp signaler från hjärtat och skickar dem till en liten dosa som patienten knäpper fast på tröjan när hjärtljuden ska mätas.

- Dosan, som är trådlös, skickar sedan hjärtljuden till läkaren på distans, säger Lena Berglin, som är interaktionsdesigner.

Hon är industridoktorand vid Textilhögskolan i Borås och utvecklar tröjan i samarbete med Medicinsk teknik vid Universitetssjukhuset i Umeå.

Tröjan mäter både hjärtljud, andning och muskelaktivitet. Tekniken är även tänkt för yrkesgrupper som brandmän, framför allt rökdykare, som ofta utsätts för situationer där det finns risk för att drabbas av andningsproblem. Spädbarn är en annan målgrupp liksom personer med olika sjukdomar.

- Personer som har fått en hjärtinfarkt och känner oro för att börja träna kan komma igång lättare med en sådan här tröja, säger Lena Berglin.

En nackdel med den smarta tröjan är att den måste sitta åt på kroppen för att hjärtljud och andning ska kunna registreras. Därför har Lena Berglin nu också tillverkat en kofta, som kan dras på utanpå andra kläder. Mätningen sker då vid handleden och dosan kan man ha i koftfickan.

Koftan kan underlätta för både patient och personal inom sjukvården. I stället för att behöva ta av sig kläder och få elektroder fastsatta på kroppen kan ett EKG snabbt tas genom att patienten sätter på sig koftan. Dosan kan man ha i fickan. Koftans muddar är vävda efter en trelagersprincip och en liten enhet innehåller både batteri och sändare.

- Olika yrkeskategorier testar nu kläderna på ett företag i Borås, och de testerna kommer att fortsätta tills vi ser att kläderna går att sälja, säger Lena Berglin, som doktorerar i höst på interaktiva textila strukturer.

Tröjan och koftan är bara några i en lång rad interaktiva textilier som Lena Berglin och hennes kolleger på Textilhögskolan i Borås utvecklar.Textila ytor som blinkar när mobiltelefonen ringer är ett annat exempel på vad framtiden kommer att erbjuda. Och tyger där trådar värmer upp eller kyler samt tyger som drar ihop sig eller sträcks ut av ljud.

112 miljoner till smarta tyger

Nyligen vann Smart Textiles på Textilhögskolan i Borås Vinnovas tävling Vinn Väx och tilldelades 56 miljoner kronor. Lika mycket satsar regionala investerare.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer