Här är Sveriges 42 000 FoU-jobb

2012-05-23 07:00  

Alla snackar om innovation. Men hur många jobbar med det? Och blir de fler eller färre? Ny Teknik har granskat 30 företag i gruppen med flest FoU-anställda i Sverige. Tillsammans har de över 42 000 personer som inte bara snackar – utan jobbar med innovationer.

De svenska FoU-jobben har ökat de senaste två åren. Det visar Ny Tekniks unika undersökning.

En förklaring är att 2009 var ett krisår, en annan att Ericsson har gjort en extraordinär FoU-satsning på 4g.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, näringsminister Annie Lööf och socialdemokraternas nya ledare Stefan Löfven: alla talar om betydelsen av innovation. Det är innovatörerna som ska rädda den svenska tillväxten.

Men var finns de kreativa utvecklarna? Och hur har antalet forsknings- och utvecklingsjobb på de olika företagen förändrats i Sverige?

Dessvärre finns ingen officiell statistik som visar detta. Och det trots att den utvecklingen anses ha så stor betydelse. SCB gör vartannat år en sammanställning av FoU-jobben, men bara på branschnivå.

Därför är Ny Tekniks lista unik. Där finns 30 av de företag som har flest FoU-anställda i Sverige. Tillsammans har de över 42 000 personer som  jobbar med innovationer.

Listan publicerades i den här formen för första gången 2009. Nu har vi gjort listan igen. Det går att dra flera intressanta slutsatser av den. Bland annat att nästan en fjärdedel av alla jobben finns på Ericsson.  Och att 80 procent av jobben finns fördelade på endast tio bolag. 

Undersökningen visar också att antalet utvecklingsjobb blivit 2 100 fler sedan 2009. Det är en ökning med 5 procent. 

Bland företagen på listan finns väsentliga skillnader. Några har rekryterat hundratals nya utvecklingsingenjörer, andra har tvingats till kraftiga neddragningar de senaste två åren.

Störst ökning räknat i antal FoU-anställda finns inom fordonsbranschen. Där växte antalet utvecklingsingenjörer med runt 1 000.  Enligt Scania och Volvo PV beror det i första hand på konjunkturuppgången sedan krisåret 2009 men också på vissa nya satsningar.

Ericsson har även rekryterat stort på hemmaplan sedan 2009, en nettoökning med 630 FoU-anställda. Hos telekomjätten är dock satsningen inte kopplad till konjunkturuppgången.

– Vi bestämde oss för att under två år göra en extrainsats inom FoU på 4g. Vi ville dra ifrån våra konkurrenter, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

En stor procentuell ökning av antalet FoU-anställda, över 70 procent, finns bland annat hos Lundaföretaget Axis, som utvecklar nätbaserade övervakningskameror. Där har antalet FoU-anställda ökat från 260 till 450.

– Ett måste för att vi ska kunna driva teknikutvecklingen från analoga till digitala övervakningskameror, säger Axis kommunikationschef Margareta Lantz. 

Intressant att notera är också att utländska företag har etablerat FoU-verksamhet för att komma åt den svenska kompetensen. Kinesiska Huawei,

Ericssons tuffaste konkurrent, har ökat sin FoU-personal i Sverige med nästan 60 procent.

Bland företagen som minskat sin FoU-verksamhet i Sverige 2011 utmärker sig Astra Zeneca, som har dragit ner antalet forskare med 450 personer de senaste två åren. 

ST Ericsson, som utvecklar hjärnan i mobiltelefoner, har också skurit hårt. Att problemtyngda Nokia är största kund är en förklaring. För att försöka minska bolagets stora förluster har utvecklingen i Lund minskat med ungefär 200 personer eller 20 procent.

I tabellen ger de 30 bolagen även sin syn på den fortsatta utvecklingen under 2012. Mer om det i den andra artikeln på det här uppslaget.

Så gjorde vi

Det saknas en officiell sammanställning av antalet FoU-anställda för olika bolag i Sverige och uppgiften finns sällan

i bolagens årsredovisningar.

Ny Teknik har därför kontaktat varje bolag. Vissa av företagens uppgifter är uppskattningar. 

Research: Helen Ahlbom, Marie Alpman, Charlotta von Schultz och Terese Sunesson Westberg.

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer