Här är ”Rognan” – Ikeas nya robotmöbel

2019-06-05 13:38  
Ikeas första robotmöbel ser ut så här. Foto: Ikea

Den är en säng, en soffa och förvaringsmöbel i ett. Ikea kallar den ”robotbaserad”.

För några år sedan fick Ori, en startup spunnen från universitet MIT, mycket uppmärksamhet. Ori tillverkar möbler som kan anta olika skepnader utifrån kundens behov. I en reklamvideo demonsteras hur en säng med ett knapptryck lyfter från golvet och göms under taket. Det går till och med att skippa knapptrycket och styra Oris möbler med rösten om man har en smart högtalare.

Nu har Ikea inlett ett samarbete med Ori, som resulterat i robotmöbeln Rognan. ”Med några knapptryck kan Rognan förvandlas från soffa till säng och dess unika konstruktion ger sammanlagt åtta extra kvadratmeter boyta. Den har också massor av inbyggd förvaring! Rognan är den första möbeln som vi har utvecklat i samarbete med robotföretaget Ori”, skriver Ikea på Instagram.

Ikea ska under nästa år börja sälja möbeln på olika Ikea-varuhus ”runt om i världen”.

Läs mer: Ikea och Sonos släpper första Symfonisk-högtalarna

Nu återstår att se vad den kommer att kosta: Oris möbler ligger i en prisklass Ikea normalt inte förknippas med. Frågan är också hur mycket av Rognan kunden måste montera på egen hand.

Det svenska möbelföretaget är hur som helst uppspelta över satsningen.

– Istället för att göra möbler mindre så omformar vi dem till den funktion du behöver vid det aktuella tillfället. När du sover behöver du inte din soffa. När du använder din garderob så behöver du inte din säng, säger Seana Strawn, en produktutvecklare på Ikea, till sajten The Verge.

Visa det här inlägget på Instagram

Möt vår nya robotmöbel ROGNAN! Att vi bor allt mer trångt, och då speciellt i våra storstäder, är en global trend. Det kräver att vi börjar tänka på ett annat sätt när det gäller heminredning och möbler. Därför har vi på IKEA utvecklat ROGNAN, en robotbaserad möbel som hjälper oss att inreda vårt hem flera gånger om dagen utifrån våra behov. Med några knapptryck kan ROGNAN förvandlas från soffa till säng och dess unika konstruktion ger sammanlagt åtta extra kvadratmeter boyta. Den har också massor av inbyggd förvaring! ROGNAN är den första möbeln som vi har utvecklat i samarbete med robotföretaget ORI och vi ser fram emot att hitta fler sätt att konstruera våra möbler för att göra vardagen bättre för de många människorna. ROGNAN kommer att säljas på olika IKEA varuhus runt om i världen med start 2020. #IKEADDD2019

Ett inlägg delat av IKEA Sverige (@ikeasverige)

Peter Ottsjö

Mer om: Ikea Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer