Här är robotfisken med batteridrivet ”blod”

2019-06-20 11:57  

En mjuk robotfisk som kan simma 36 timmar i sträck med hjälp av syntetiskt ”blod”. Tekniken öppnar för förbättrad energilagring, effektivitet och autonomi i framtida robotar, menar forskarna bakom uppfinningen.

Andra robotar brukar innehålla ett både fast batteri och mekaniska eller hydrauliska delar, vilket kan bli tungt när tekniken ska skalas upp. I den här mjuka, vita och drygt 40 centimeter långa robotfisken med ett lite punkigt utseende har delarna kombinerats.

Fisken tar sig fram i akvariet med hjälp av sitt syntetiskt flytande ”robotblod”, som även fungerar som energilager.

Det syntetiska kärlsystemet består av sammankopplade flödescellbatterier i zinkjodid som innehåller flytande elektrolyt. Likt riktigt blod cirkulerar vätskan runt i fisken, och driver dess pump och elektronik. Pumpen får fiskens fenor att röra sig på mekanisk väg, så den kan simma i uppåt 36 timmar i sträck.

Läs mer: Simone Giertz byggde om sin Tesla Model 3 till en pickup

Det är forskare på amerikanska Cornell University som ligger bakom uppfinningen, som beskrivs i en studie i den vetenskapliga tidskriften Nature. De menar att samma teknik kan tillämpas på framtida robotar, för att förbättra deras energilagring, effektivitet och autonomi. Detta eftersom det syntetiska ”robotblodet” gör det möjligt att lagra mer energi i mindre utrymmen än fasta batteripack, så robotarna också kan operera längre. Det här bidrar också till att hålla vikten på roboten nere.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer