Här är ”replikatorn” som kan förvandla vätska till konst

2019-02-01 10:04  
En ny 3d-skrivarteknik som börjar närma sig Star Treks replikator utvecklas i USA. Foto: Hossein Heidari/UC Berkeley

Med en ny slags 3d-teknik kan vätska omvandlas till fasta objekt med komplexa detaljer på bara några minuter. Hemligheten är bildprojektioner och en ljuskänslig polymer.

Konventionella 3d-skrivare bygger upp föremål med lager på lager-teknik. Med en ny metod har det blivit möjligt att framställa 3d-objekt som närmast liknar Star Treks replikator, berättar den vetenskapliga tidskriften Nature.

– Det här är ett spännande framsteg för att snabbt ta fram prototyper av små och transparenta delar, säger kemisten Joseph DeSimone vid University of North Carolina, Chapel Hill, till tidskriften.

I Star Trek används replikatorn för att skapa och återvinna föremål, allt från en gitarr till en kopp te, genom att sammanställa molekyler från sitt molekyllager. Forskare har i åratal arbetat för att ta fram en verklig variant. En forskargrupp vid University of California, Berkeley har kommit en bra bit på vägen.

Läs mer: Miljonregn över svenska 3d-bolaget Wematter: ”Vill utmana industrin”

Enkelt fungerar deras metod så här: bilder av ett 3d-objekt, från alla vinklar, görs om till en videosekvens. Bilderna projiceras på en snurrande cylinder som är fylld med en trögflytande, ljuskänslig vätska. Vätskan polymeriseras och stelnar till en fast plast där den träffas av starkt ljus. Den formas enligt bildprojiceringarna och därmed kan ett fast objekt med komplexa detaljer växa fram.

Två minuter för att framställa kopia av ”Tänkaren”

På drygt två minuter kunde forskargruppen framställa en några centimeter hög kopia av konstnären Auguste Rodins skulptur "Tänkaren", som föreställer en man försjunken i djupa tankar. De har även tillverkat modeller av en käke, flygplan och broar.

Forskargruppens förhoppning är att den nya 3d-tekniken ska kunna användas i medicinskt syfte, för att till exempel tillverka tandimplantat och proteser.

Läs mer: Uppsalaföretag lanserar ny 3d-printad hårdmetall

Fördelen med den nya metoden är att den ska vara mer flexibel än konventionell 3d-teknik. Föremålen kan få mjukare ytor, vilket öppnar upp för tillverkning av optiska komponenter.

Här kan du se hur den nya 3d-skrivartekniken fungerar:

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer