Här är nya drönaren som landar på väggar

2017-09-06 17:01  
Foto: S-MAD

Vingar ger drönare lägre räckvidd, men hämmar förmågan att landa vertikalt. Kanadensiska S-MAD har löst problemet genom att använda väggar som landningsbana.

Hittills har försöken att utveckla bevingade drönare med flygegenskaper som en quadcopter inte levererat – men nu har Université de Sherbrooke i Québec kommit runt problemet. Lösningen är att inte landa på marken. S-MAD (Sherbrooke's Multimodal Autonomous Drone) använder istället väggar som landningsbana.

Innovatörerna säger sig ha hämtat inspiration från hur landande fåglar nalkas en kvist eller holk – så kallad perching. En laser läser avståndet och vinklar upp kroppen. Vingarna bidrar till den nödvändiga inbromsningen. Men att få farkosten att sitta kvar på väggen är inte okomplicerat. Även vid en väldigt låg hastighet kommer ett flygplan som landar på mage studsa ut – och trilla ned.

Kanadensarna har löst problemet med två tunna ben som absorberar den siste kraften. Dessa är försedda med mycket fina klor som kan få fäste på de flesta underlag.

S-MAD har klarar elementen

Efter framgångsrika inomhustest har teamet nu flyttat utomhus, och S-MAD har klarat av elementen. Bland de planerade uppdateringarna finns ytterligare sensorer som ska hjälpa till vid den slutgiltiga kontakten med väggen, samt system som kan hantera avbrutna inflygningar – och de tillfällen då klorna inte lyckas få fäste. Till detta ska förmågan att klättra med propellern vässas.

Vad betyder då den nya tekniken för drönarvärlden? Uppfinnarna ser en rad olika användningsområden för en UAV med S-MAD:s egenskaper. – Det här öppnar upp för helt nya sorters uppdrag. En sådan här plattform kan användas för långvarig övervakning, att hamstra energi, inspektera byggnadsstrukturer eller nätverk, säger Alexis Lussier Desbiens till IEEE Spectrum.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer