Här är lampan som ska stoppa snusket

2010-05-18 23:00  

Bättre hygien minskar risken för smittspridning på sjukhus. En uv-lampa från Delsbo hittar de dolda smutsgömmorna.

Centralsjukhuset i Karlstad har fått ett nytt vapen i kampen för hygienen: en uv-lampa. Den avslöjar obönhörligt smuts som inte syns med blotta ögat. Orsaken är att snusk som urin, blod och gamla tvålrester fluorescerar - de blir självlysande när man lyser på dem med uv-ljus.

- Städpersonalen hittar smutsfällor som de behöver lägga mer kraft på och rena områden som kanske inte behöver städas lika ofta, säger Björn Sigbjörn, som ansvarar för försäljningen av lampan.

Utvecklingen har skett hos företaget Drivdon i Delsbo. Den ficklampsliknande xenonlampan, som kostar cirka 14000 kronor, används sedan länge för att säkra hygienen på mejerier.

Centralsjukhuset i Karlstad är det första landstingsägda sjukhus som använder tekniken, men Capio St Görans sjukhus i Stockholm har använt den sedan hösten 2008.

Jimmy Björkman, chef för vaktmästeri och städning, tycker att uv-lampan gör nytta för att säkerställa hygienen på toaletter och duschar liksom i operationsrum.

- Vi använder framför allt lampan för att utbilda städpersonal, men även för egeninspektioner. Det blir lite av ett uppvaknande för den som städar, säger han.

Sjukhuset använder även tekniken för att jämföra vilket städmaterial som gör jobbet bäst, exempelvis mikrofiberduk kontra pappershanddukar.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer