Här är en molekyl som kan bota förkylningar

2018-05-15 16:14  
Den nya molekylen (i gult) kan blockera NMT-enzymet (i blått) från förkylningsvirus (i grönt). Foto: Imperical College London

Läkemedlet vi alla väntat på är kanske snart här. Forskare har tagit fram en ny molekyl som kan stoppa förkylningsvirus.

Brittiska forskare har konstruerat en molekyl som kan hindra förkylningsvirus från att replikera sig i mänskliga celler. Det skriver forskarna i en artikel som publicerats i den senaste utgåvan av tidskriften Nature Chemistry.

Förkylningsvirus som drabbar människor finns i hundratals varianter, och att hitta ett vaccin som stoppar alla variationer har visat sig vara närapå omöjligt. Samtidigt utvecklas virus ständigt och kan snabbt bli resistenta.

Läs mer: Forskare kan ha upptäckt nytt organ

Så forskarna vid Imperial Collage i London har börjat i en annan ände.

Hindrar virusets framfart

Alla förkylningsvirus använder sig av ett visst enzym i mänskliga celler (N-myristoyltransferase) för att kunna replikera sig. Molekylen som forskarna har tagit fram har fått kodnamnet IMP-1088 och kan hindra virus från att komma åt enzymen och kan därigenom hindra en infektion.

Det är inte första gången forskare undersökt möjligheten att stoppa virus från att komma åt enzymen, men IMP-1088 sägs vara upp emot 100 000 gånger mer effektivt än tidigare försök. Molekylen verkar kunna stoppa virus från att alls replikera sig i mänskliga celler.

Än så länge är det nya botemedlet för förkylningsviruset långt från marknaden. Forskarna har hittills bara testat molekylerna på mänskliga celler i provrör, men hoppas inom kort gå vidare med testerna.

Läs mer: Fyra nya sätt att använda svenska supermaterialet upsalite

– Vi har inte gjort några djurstudier, och vi har förstås inte gjort några studier på människor, så jag kan inte formellt säga något om hur giftigt ämnet är för djur, säger professor Roberto Solari som är medförfattare till studien till The Guardian.

– Det är fortfarande långt kvar innan det här blir en medicin, tillägger han.

Astmatiker först i kön

Om den väl kommer så långt kommer målgruppen till en början förmodligen att vara riskgrupper som exempelvis astmatiker eller personer mer cystisk fibros, personer som kan drabbas hårt av en luftvägsinfektion.

Ett annat frågetecken som ska rätas ut med vidare studier är när molekylen behöver intas. Det tar i regel dagar från infektion till dess att de första förkylningssymptomen visar sig - men är det först sent att ta medicinen då? Det får tiden utvisa, under tiden får vi vackert lida ut våra förkylningar.

– Rhinovirus, det vanligaste förkylningsviruset, är rätt trivialt för folk som är friska - du får rinnsnuva, lite feber och mår dåligt i ett par-tre dagar, men du kommer över det, säger Roberto Solari uppmuntrande nog.

Simon Campanello

Mer om: Medicin Sjukdomar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer