Här är cykeljackan med bromsljus och blinkers

2008-05-30 10:07  
De inbyggda lysdioderna tänds automatiskt när cyklisten sträcker ut armen.

Den innovativa cykeljackan Reactiv kan göra det tryggare att cykla i mörker. Det är bara att sträcka ut armen precis som vanligt när du vill svänga. Då tänds de inbyggda lysdioderna i ärmarna automatiskt.

Cykeljackan Reactiv har utvecklats av Michael Chen vid brittiska Middlesex University. Inspirationen hämtade han från Nintendos spelkonsol Wii som känner av spelarens rörelser.

Efter mycket experimenterande med tejp och en tålmodig vän hittade Michael Chen den optimala placeringen för vippströmbrytarna. Bakom armbågen blev bäst. När cyklisten sedan lyfter armen för att svänga så tänds en rad bärnstensfärgade lysdioder längre ner på ärmen. Förhoppningsvis snappar övriga trafikanter att här ska det svängas.

Michael Chen passade även på att sy in accelerometrar i jackan och lysdioder i ryggen. Öka takten på pedalerna och dioderna lyser grönt, tryck på bromsen för rött ljus.

Den lysande jackan belönades med årets förstapris i den brittiska innovationstävlingen James Dyson Award.

Prisets upphovsman James Dyson är för övrigt mannen bakom den påslösa dammsugaren.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer