Handsken ger sjuka kraft att jobba igen

2011-09-20 23:00  
Handsken ökar styrkan i handen rejält. Foto: Foto Pierre Zoetterman, BananaBlue.se

En ny robothandske ger extra styrka i svaga händer. Flera arbetsförmedlingar använder den svenska tekniken som hjälper skadade att komma tillbaka till arbetet.

<p>- Du drar på den som en vanlig handske och har kvar känseln. Men din greppstyrka blir fem till åtta gånger större, säger Torben Thölix, vd på Bioservo i Kista.</p> <p>Företaget, som har sina rötter i KTH och KI, vänder sig till personer som behöver större uthållighet eller extra kraft i greppet. Orsaken kan vara en sjukdom som reumatism, en förslitningsskada eller en olycka. </p> <p>Efter lanseringen i våras har närmare tio handskar sålts. Främst till arbetsförmedlingar.</p> <p>- Flera personer har med handskens hjälp kunnat komma tillbaka till arbetet efter att ha varit sjukskrivna på heltid, säger Torben Thölix.</p> <p>Den patenterade handsken härmar handens egen funktion. I en hand kröks fingrarna av senor, som dras ihop av muskler i underarmen. </p> <p>I handsken sitter i stället två konstgjorda senor, i form av vajrar, på vardera sidan om varje finger. När man griper kring något dras vajrarna åt med hjälp av batteridrivna motorer. </p> <p>De väger cirka 400 gram och sitter i en liten ryggsäck, ett hölster eller ett fodral på armen. Hur hårt vajrarna dras åt styrs av tryckkänsliga sensorer i fingertopparna. Ju hårdare användaren pressar, desto mer förstärker handsken greppet.</p> <p>Än så långe omfattas handsken inte av några subventioner. Priset är 30 000 kronor. </p> <p>Nu siktar Bioservo på att använda konceptet till fler produkter. Hjälpmedel för att förstärka svaga fötter och ryggar till exempel. Företaget planerar även att utveckla en handske som kan ge normalstarka personer superstyrka i nävarna.</p>

Charlotta von Schultz

Mer om: Robot Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer