Han vill se sin teknik i all världens datorer

2008-04-22 23:00  

John Elvesjö har utvecklat en teknik för att styra datorn med ögat. Hans unika system öppnar helt nya möjligheter för handikappade. Tekniken hittar nu nya användningar i dataspelsindustrin.

Hur många gånger har du gett upp?
- Haha, aldrig faktiskt. Visst har det varit lite strul någon gång, men jag har aldrig gett upp.

Vad ska du göra med prispengarna om du vinner?
- Oj, vad svårt. Jo, jag har precis köpt tillbaka min fädernesgård, som är i behov av renovering. Jag skulle nog unna mig en semester, den första sedan Tobii grundades för sju år sedan.

Hur överraskad blev du av att bli nominerad?

- Väldigt. Vi har ju uppmärksammats mycket för våra kommersiella framgångar, men Stora Teknik-priset har med teknik att göra, och det är roligt att den tekniska sidan uppmärksammas också.

Vem vill du tacka om du vinner?
- Jag vill högt och ljudligt tacka mina medgrundare och alla anställda som gjort Tobii och tekniken till vad de är.

Vad ska man kunna begära av ett vinnande bidrag?
- Jag tycker att vinnaren ska ha en teknisk innovationshöjd och påverka människors vardag till det bättre. Sen tycker jag att man ska begära ekonomisk lönsamhet också. Allt det tycker jag att Tobii har.

Vem skulle du själv ge priset?
- Mina fem utvecklingschefer som har gjort ett hästjobb. Jaha, måste det vara någon utanför företaget? Då väljer jag ett töntigt svar: Googles grundare. Vill du ha någon i Sverige? Då väljer jag kanske utvecklingschefen på Tradedoubler. Jag vet inte vem det är, men företaget har identifierat en väldigt spännande marknad och verkar inte ha uppmärksammats så mycket för sin teknik.

Vilka innovationer är det egentligen du ligger bakom?
- Jag kom till medgrundarna med en kort affärsplan och sa: "Om vi mäter det här på ögat med den här optiken så kan vi mäta vad någon tittar på". Det är min största innovation. En annan viktig innovation är hur jag har byggt vår organisation med fristående utvecklingsgrupper med mycket stora befogenheter och ansvar.

Hur går det på marknaden?
- Väldigt bra. Vi har varit lönsamma i fyra år, det är vi stolta över. Vi fördubblar både organisationen och försäljningen varje år. Våra produkter används som handikapphjälpmedel där man styr datorer med ögonen, för att testa reklam och media och i exempelvis arkadspel, bilindustrin och säkerhetstillämpningar.

Vad är dina förhoppningar för framtiden?
- Fortsatt kraftig expansion och mer satsning på innovation och forskning. Vår vision är ögonstyrning i varje dator.

Har du några nya spännande innovationer i labbet?
- Haha, vill du att jag ska avslöja våra hemligheter så att du kan ha dem i tidningen eller? Jag kan säga så här: under 2008 kommer vi att lanserar lika många nya produkter som vi har släppt sedan vi grundades fram till i dag.

Tobii

Ort:Stockholm.
Vd: Henrik Eskilsson.
Anställda: 160.
Grundades:2001.

Relaterade dokument

Charlotta von Schultz

Mer om: Tobii

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer