Han var bäst på matte - igen

2016-11-21 07:21  
Skolornas matematiktävling som avgjordes i Lund. Tävlingen vanns av David Wärn från Danderyds gymnasium. Foto: Claes Hall / TT

David Wärn, 18 år, försvarade sin titel. Han tog hem guldet när matte-SM avgjordes i Lund.

Larmen om de svenska skolelevernas bristande matematikkunskaper har avlöst varandra de senaste åren. Men allt är inte bara mörker.

– De som är bra har varit väldigt bra de senaste åren. Vi fick väldigt bra resultat på den Internationella matematikolympiaden i somras, så bra har inte Sverige placerat sig på 20 år, säger Jana Madjarova, biträdande professor i matematik vid Chalmers tekniska högskola och ordförande i tävlingskommittén för Skolornas matematiktävling, även kallat matte-SM.

– På en annan internationell tävling i höstas kom Sverige trea. Vi har verkligen ett jättefint gäng ungdomar som tävlar just nu.

I fjol hade närmare 800 kvalskrivningar skickats in till tävlingen. I år hade den siffran stigit till drygt 1 100. Av dem var det 27 som tog sig genom nålsögat och säkrade en finalplats.

De 27 tillbringade fem timmar under lördagen med att lösa sex problem och motivera sina svar. Och när alla provsvar var rättade stod det klart att David Wärn, som går i årskurs 3 på Danderyds gymnasium, fått maxpoäng och försvarat sin titel från i fjol.

– Det känns bra. Det var inte helt oväntat, men samtidigt var det väldigt nära till andraplatsen och det är svårt att veta hur många poäng man får, säger han.

Läs mer:

Läs mer: Regeringen vill införa 200 skoltimmar teknik

Tvåa blev Arvid Lunnemark, som går i årskurs 2 på Malmö Borgarskola medan tredjeplatsen togs av Hugo Eberhard som går i årskurs 1 på Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund.

Vinnaren får en resa till Cambridge-universitet i Storbritannien. Alla finalisterna har chansen ingå i det svenska laget i Internationella matematikolympiaden som avgörs nästa sommar i Rio de Janeiro i Brasilien.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer