Han ska få tyst på Värmlands pumpar

2007-10-30 23:00  

Med buller, bång, pompa och ståt inleds nu ett 70-miljonersprojekt i de djupa värmländska skogarna. Målet: en tystare omgivning.

Ett ihållande brummande är värmepumparnas största svaghet. Nu ska det tystas.

I måndags invigde prins Carl Philip, tillika hertig av Värmland, Thermias forskningscentrum i Arvika.

- Krav när det gäller lägre ljud kommer allt mer, säger Adam Fjæstad, utvecklingsdirektör på företaget som leder forskningen.

Arvikaanläggningen består bland annat av ett efterklangsrum och ett semiekofritt ljudmätrum, där luftvattenvärmepumparnas bullernivåer testas.

Det första har en lång efterklangstid, vilket gör att ljudtrycksnivån är densamma i hela rummet. Det andra, som håller på att byggas, ska förses med totalabsorberande material i tak och väggar, vilket gör att inget ljud studsar tillbaka från väggen.

- I det första rummet kan man mäta det totala ljudet från värmepumpen och i det andra var i pumpen ljudet kommer ifrån, säger Adam Fjæstad.

Forskningscentrumet innehåller också ett klimatrum, där andra egenskaper hos produkterna kan prövas. Här går det att åstadkomma allt från ett arktiskt tillstånd till ett ökenklimat.

- Luftvärmepumparna går ned på en lägre hastighet vid 10-12 grader, och då går de extremt tyst.

Anders Odell, som ansvarar för provning av uppvärmningsutrustning på Energimyndigheten, uppger att myndigheten har testat två pumpar hittills. Förutom Thermias är det Sirius luftvattenpumpar som provats.

Sirius fick ett värde på 71 decibel, medan Thermia låg på 67.

- En skillnad på fyra decibel är en hörbar skillnad, medan örat upplever en höjning på 10 decibel som en fördubbling, säger Anders Odell.

Han vill göra en fältundersökning på luftvattenpumpar, som nu blir allt mer populära.

- Med för höga ljudnivåer kan det bli problem om många installerar dessa i tätbebyggelse.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer