Innovation

Han har fiskelycka – på torra land

Göspionjär Mikael Björk har ägnat nära tio år till att utveckla en ny odlingsteknik. Nu är målet en storskalig gösodling i stan. Foto: Cecilia Larsson
Ammoniak och nitrit rensas nort av bakterier i det biologiska filtret. Foto: Cecilia Larsson
Bassängerna har ett 22-gradigt vatten. Foto: Cecilia Larsson
Nyckläckta gösyngel kräver mikroskop. De väger bara något milligram. Foto: Cecilia Larsson
Här finns kapacitet att odla 20 ton gös per år. Foto: Cecilia Larsson
För att få en jämn leverans året om ska fiskens lekperioder styras med ljus och foder. Och det ska vara närodlat. Foto: Cecilia Larsson

Den första odlade gösen har nått fiskdiskarna. Nu vill göspionjär Mikael Björk omvandla en industrilokal i Stockholm till en storskalig fiskfabrik.

Publicerad

”Omöjligt” sa branschen, när Mikael Björk började odla gös för tio år sedan. Nu har han utvecklat en odlingsteknik som ger fina firrar. De första fem tonnen levererades strax före årsskiftet till konsumenter och grossister.

– En stor landvinning, både tekniskt och biologiskt. Jag känner inte till någon annan som lyckats odla fram gös till färdig matfisk, säger Björn Frostell, docent i industriell ekologi på KTH.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här