Han är professor - utan högskola bakom

2016-03-22 15:00  
Björn O Nilsson är en ledande expert inom bioteknik. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Björn O Nilsson, vd för IVA, har en unik svensk professorstitel. Det är den enda som inte är kopplad till någon högskola.

Chefen för IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin) Björn O Nilsson är en kändis i Teknik-sverige. Han har doktorerat i biokemi vid KTH och i många år varit vd, FoU- och affärsutvecklingschef inom bioteknikbolag.

Men vad många sannolikt inte känner till är att han har en unik professorstitel. Som IVA:s vd tituleras han nämligen professor - utan att vara knuten till en högskola.

Ställer titeln "professor of IVA" till problem för dig?

– Nej, inte det minsta. varför skulle den det? Våra stadgar ges ut av regeringen och någon gång har man börjat använda benämningen professor precis som när det gäller andra tjänstetitlar.

Samtidigt är det i dag inte längre regeringen - utan universiteten och lärosätena - som utnämner professorerna i landet.

Vad är det då för skillnad på IVA:s professorstitel och andra akademiska professorstitlar?

– Jag ser ingen principiell skillnad på den här professorstiteln eller andra. Det här är också en tjänstetitel, säger Björn O Nilsson.

Är den att likna vid utnämningen "professors namn" som är en hederstitel?

– Nej, den här ges inte till individen utan är kopplad till tjänsten som chef för IVA.

Det händer ibland att Björn O Nilsson av olika organisationer kallas professor i biokemi, som exempelvis i ett pressmeddelande från Hjärt-Lungfonden. Och när Nilsson blev styrelseordförande för Stockholm Science City Foundation/Stiftelsen Vetenskapsstaden, skrev stiftelsen att han är "professor och doktor i biokemi från KTH", vilket kan missförstås som att han också är professor i biokemi".

Hur ligger det till då, du är inte professor i biokemi?

– Jag är professor och doktor i biokemi - men jag är inte professor i biokemi. Jag har förstås ingen anledning att säga något felaktigt om mig själv och har kanske inte uppmärksammat om det blivit fel någonstans.

  

   

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL