Halvledarteknik ger billigare DNA-analys

2010-12-08 09:52  

Inom kort lanserar ett amerikanskt företag en ny typ av DNA-läsare som bygger på halvledarteknik. Maskinen kostar bara en tiondel av de som säljs i dag.

Teknik för att läsa av DNA är under snabb utveckling. De senaste åren har priset stadigt sjunkit för att läsa av de genetiska bokstäverna A, T, C och G.

Men dagens DNA-läsare kräver lasrar, kameror och mikroskop för att dechiffrera den genetiska koden.

En lång rad företag utvecklar nästa generations DNA-läsare som ska göra det både enklare och billigare att läsa av DNA. Det kan i sin tur dörren för en bred användning av DNA-analyser inom vården.

Ett företag, som inom kort lanserar sitt instrument, är amerikanska Ion Torrent, som sedan i augusti ägs av ett av de stora företagen i branschen, Life Technologies.

Företaget har utvecklat en billig metod att läsa av DNA som bygger på halvledarteknik.

På chipet sitter 1,5 miljoner sensorer och på varje sensor sitter en snutt enkelsträngat DNA. De olika nukleotiderna, det vill säga A, T, C och G, sköljs i tur och ordning över chipet. När en bokstav matchar och sätter sig på nästa plats på DNA-snutten sker en kemisk reaktion där en proton frigörs som i sin tur detekteras av chipet.

En dator håller reda på sensorernas utslag och använder informationen för att sy ihop den korrekta sekvensen.

Enligt tidningen Technology Review kommer maskinen att kosta cirka 350 000 kronor, vilket är ungefär en tiondel av de som i dag finns på marknaden. Än så länge är dock engångschipen dyra men Ion Torrents grundare Jonathan Rothberg säger att priset snabbt kommer att sjunka när volymerna stiger eftersom de tillverkas med halvledarbranschens standardmetoder.

Ion Torrent är dock inte ensamt om att utveckla nästa generations sekvenseringsmaskiner. Flera andra företag som brittiska Oxford Nanopore Technologies och de båda amerikanska företagen Pacific Biosciences och Complete Genomics är med i jakten.

Den amerikanska stiftelsen X-Prize har utlyst en tävling där utmaningen är att läsa arvsmassan hos 100 individer på tio dagar till en kostnad av mindre än 70 000 kronor per person. Vinnaren, som ska utses nästa år, får 70 miljoner kronor.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer